RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Гуманітарним" указом Путін хоче легалізувати гроші на фінансування ОРДЛО – представник ТКГ

Указ російського президента суперечить Мінським угодам

Указ російського президента суперечить Мінським угодам Володимир Путін Фото: Getty images

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, за яким товари з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей (ОРДЛО) прирівняні до російських. Також уряд РФ має спростити їх допуск на ринок та до державних закупівель в Росії. Що думають учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) про цей документ, що означає рішення Путіна й чому воно суперечить Мінським угодам, в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів представник української делегації в ТКГ Сергій ГАРМАШ.

— Чи обговорювався цей указ Путіна в ТКГ?

— Наступне засідання ТКГ відбудеться наступного тижня, а тому це питання поки що не обговорювалося саме в рамках Тристоронньої контактної групи.

Зараз ми вивчаємо цей указ, і, чесно кажучи, я приходжу до висновку, що він більш політичний, ніж економічний. Хоча справді звучить красиво і відповідає політиці Росії щодо оптимізації своїх витрат на цей регіон, що свідчить, фактично, про бажання Кремля заморозити конфлікт у такій ситуації, в якій він є, на невизначений час.

Вони зневірилися, що Україна справді піде на якісь поступки, а я хочу наголосити, що Москва на ТКГ ставить питання не про компроміси, а про повний диктат.

Сам цей указ викликає в мене багато питань, наприклад, пункт: "Допуск на рівних умовах із товарами російського походження товарів, що походять із зазначених районів, з метою здійснення закупівель товарів для забезпечення державних та муніципальних потреб та закупівель товарів окремими видами юридичних осіб". Ці товари з ОРДЛО допускаються не так на російський ринок, а просто спрощується можливість держави, закуповувати ці товари, швидше за все, на збиток, інакше їх би просто пустили на ринок РФ.

У такий спосіб вони просто спростили собі можливість легалізації цих товарів та їхній збут. Так би вони ці гроші відправляли до Донецька та Луганська, а так вони купують на ці гроші якісь товари. Нехай це не вигідно Росії, але вона їх у такий спосіб легалізує та знає, що в Донецьку та Луганську ці гроші не вкрадуть, як крадуть зараз. Я гадаю, що саме цим обумовлена поява цього указу.

Знову ж таки, прибрали квоти: "Незастосування кількісних обмежень експорту та імпорту, за винятком окремих видів товарів". Тобто прибрали квоти, але ми ще не знаємо, на що саме, і які товари поставлятимуться без квот. Я не впевнений, що це поширюватиметься на всі товари, які виробляються в ОРДЛО, швидше за все це будуть якісь окремі різновиди товарів, які не потрібні Росії чи потрібні для того, аби підтримувати життєздатність цих квазіреспублік.

Тобто не можна говорити про економічний ефект, економіку ОРДЛО цей указ не воскресить, не зробить неможливе, вона не запрацює. Просто Росія оптимізує свої витрати та усуває можливість для розкрадання її ж грошей, які вона відправляє до Донецька та Луганська, от і все.

— Чи була інформація, що цей указ порушує Мінські домовленості, якщо так, то яким чином? І чи можуть бути додаткові санкції проти РФ через це?

— Цікавий аспект, що Путін мотивує появу цього указу відповідно до Мінських угод.

— Ви дивуєтесь заявам з того боку?

— Мене тішить, що Росія сама доводить ситуацію до абсурду й робить дурницю очевидною. Ясна річ, що указ не відповідає Мінським угодам, хоча там немає прямих заборон, але метою Мінських угод є відновлення територіальної цілісності та суверенітету України на всій її міжнародно визнаній території — це записано й зафіксовано в тому числі й у резолюції Ради безпеки ООН, яку дуже люблять згадувати наші російські колеги.

Звичайно, цей указ повністю суперечить цілям Мінських угод. Відповідальність Росія за цю дію, на жаль, не нестиме, хоча Україна має ставити таке питання, і я думаю, ставитиме. Але на тлі всього того, що Росія робить на білорусько-польському кордоні, як вона загострює ситуацію в Чорноморському регіоні, я думаю, що цьому інциденту не буде приділено достатньо уваги.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів