RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мер Бородянки Сахарук можливо заодно з депутатами з ОПЗЖ та московським патріархатом: люди готові взяти ситуацію у свої руки

До голови поселення виникає багато питань

До голови поселення виникає багато питань Фото:

У селищі на Київщині, що постраждало від російського вторгнення, може здійснитися акт прямого народовладдя. Місцева влада на чолі з селищним головою Олександром Сахаруком саботує виконання указу президента про позбавлення мандатів депутатів, обраних від проросійської партії “ОПЗЖ”. Детальніше читайте в матеріалі «Апострофа».

27 липня у Бородянці на Київщині відбулася сесія селищної ради, на яку прийшли місцеві активісти та ветерани російсько-української війни. Вони вимагали від депутатів виконати указ президента Володимира Зеленського, який ще 19 березня 2022 року ввів у дію рішення РНБО про заборону в Україні діяльності проросійських політичних сил, зокрема – так званої “Опозиційної платформи – За життя”. Минуло майже півтора року, а у Бородянській селищній раді – у містечку, яке чи не найбільше в області постраждало від російської агресії, – і далі засідають троє депутатів, обраних від “ОПЗЖ”, – Діна Салахова, Михайло Музиченко та Валентина Клевчук. Остання під час засідання прямо заявилапро свої симпатії до Росії.

Читайте також: Була церква – стало ТОВ: у Бородянці священник-колаборант хоче вкрасти майно громади. Його підтримує мер Сахарук

Питання про відставку депутатів від “ОПЗЖ” так і не було розглянуте через саботаж селищного голови Бородянки Олександра Сахарука. Мер заступився за представників ворожої політсили та переніс сесію. На думку деяких спостерігачів, такі дії можуть спонукати бородянців вдатися до прямого народовладдя, щоб очистити орган місцевого самоврядування від проросійських діячів.

Зазначимо, що півтора місяця тому, 14 червня, у Бородянці змінилась влада. Посаду селищного голови через суд повернув Олександр Сахарук, повноваження якого 27 січня 2022 року достроково припинили депутати. Новину про поновлення Олександра Сахарука багато бородянців зустріли з надією. Його тимчасового змінника Георгія Єрка, що очолював містечко як виконувач обов’язків селищного голови, критикували за повільні темпи відновлення інфраструктури. Через це місцеві жителі збиралися на мітинги тависловлювали владі вотум недовіри.

Повернувшись у крісло мера, Сахарук активно взявся до справ. Вже 6 липня на сайті “Прозорро” з’явилися дані про дві закупівлі Бородянської селищної ради, які стосуються відновлення інфраструктури селища. Йдеться про демонтаж двох багатоповерхівок по вулиці Центральній, що були знищені росіянами. Вартість робіт – загалом майже 10,5 млн гривень. За законом такі закупівлі потрібно було б здійснювати на відкритих торгах через електронну систему. Проте керівництво Бородянки вирішило цього не робити, мотивувавши рішення “нагальною потребою”. Тож переможця визначили у закритому режимі – ним стало ТОВ “Навітехсервіс”. Вочевидь, через ту саму “нагальність” замовник не став проводити експертизу для об’єктивного оцінювання вартості кошторису.

Закупівлі без тендерів на демонтаж двох багатоповерхівок у Бородянці, розміщені Бородянською селищною радою. Джерело: сайт “Прозорро”

Ті, хто стежив за діяльністю Олександра Сахарука у попередні роки, можуть зробити певні висновки, щодо мера Бородянки та його людей.У 2020 році журналісти видання “Стопкор” підрахували, що на той час Олександр Сахарук начебто фігурував у 36-ти кримінальних провадженнях, що стосувалися, переважно, розтрати майна.

Видання стверджує, що зокрема, Сахарук начебтофігурував у кримінальній справі про незаконне надання дозволу китайській компанії “ЮТІН” розмістити у житловій забудові Бородянки підприємство з переробки трупів тварин. Поруч із домівками людей, ймовірноза сприяння селищного голови, начебтобез жодних дозвільних документів також розгорнули діяльність алюмінієвий завод “Алюпол” (донька польської Grupa Kety) і хімічний завод ТОВ “Пластікор Україна Лімітед”.

З-поміж інших справ, де фігурувало прізвище Олександра Сахарука, – про незаконну вирубку та крадіжку двох захисних лісосмуг на 1,5 млн гривень; розкрадання 9,4 млн грн на будівництві меморіального комплексу у Центральному парку Бородянки; розкрадання бюджетних коштів на будівництві парку відпочинку через списання грошей нібито на закупівлю торф’яного ґрунту для озеленення, який насправді було вкрадено з заплави річки Здвиж; крадіжку бюджетних коштів на ремонті дахів багатоповерхівок у Бородянці.

Колишня голова Бородянської РДА Аліна Бурдак і селищний голова Бородянки Олександр Сахарук. Фото: “Погляд”

На початку 2020 року було відомо про два кримінальних провадження, які стосуються незаконного відчуження двох земельних ділянок – 132 гектарів угідь, що належать Київській обласній державній адміністрації, які ймовірно передали у безоплатне користування підприємцю, а також – 52 гектарів землі селищної ради. Обидві справи було закрито поліцією. Поговорюють, що 14 березня 2023 року начебто відкрито ще одне провадження. У ньому начебто йдеться про земельні махінації, здійснені ще у 2021 році, а саме – привласнення так званих “невитребуваних” земельних паїв, себто земельних ділянок місцевих жителів, які з тих чи інших причин не встигли оформити на них право власності.

Кримінальне провадження за фактом заволодіння земельними ділянками посадовцями Бородянської селищної ради, відкрите 14.03.2023 р. Витяг з Єдиного державного реєстру досудових розслідувань

Користуючись прогалинами у законодавстві, землі людей загальною площею понад 180 гектарів Бородянська селищна рада забрала у своє розпорядження, а потім начебто незаконно передала в оренду приватним підприємцям. Так, 21 листопада 2021 року, коли росія вже почала стягувати війська до кордону з Україною, селищна рада чотирма рішеннями передала в оренду ТОВ “Холенд” 20 земельних ділянок площею близько 50 га. Цікаво, що кінцевим бенефіціаром ТОВ “Холенд” є Павло Остапченко – голова земельної комісії Бородянської селищної ради.

Одне з чотирьох рішень Бородянської селищної ради від 21.11.2021 р. про передавання земель пайовиків в оренду ТОВ “Холенд” з підписом Олександра Сахарука

Проте корупція, розкрадання бюджетних коштів і дерибан – це те, чим, на жаль, в сучасній Україні нікого не здивуєш. Не менше, якщо не більше занепокоєння викликають ідеологічні погляди мера Бородянки. Саме Олександр Сахарук нещодавно намагався перешкодити проведенню зборів парафіян храму Святого Архистратига Михаїла з метою переходу з “УПЦ Московського патріахату” у Православну церкву України. 6 липня селищний голова не дозволив громаді збиратися у приміщенні Палацу культури імені Тараса Шевченка, заявивши, що нібито будівля є “аварійною та підлягає капітальному ремонту”. Водночас, як стало відомо з повідомлення пресслужби Бородянської селищної ОТГ, днем раніше, 5 липня, у тому ж таки Палаці культури Сахарук провів зустріч із громадськістю за участі народної депутатки Ольги Василевської-Смаглюк.

Віряни все ж провели збори на центральній площі селища та постановили приєднатися до Помісної церкви. Але що змусило Олександра Сахарука збрехати? Відомо, що очільник Бородянки є парафіянином “УПЦ Московського патріархату”. Своїх симпатій до російської церкви він ніколи не приховував. Зокрема, вже будучи селищним головою, регулярно з’являвся на публіці у компанії Віктора Талька – священника “УПЦ МП”. Того самого колаборанта, який допомагав росіянам утримувати полонених українців у підвалі свого храму, вивозити місцевих жителів до Білорусі, в інтерв’ю пропагандистам розповідав, що бородянці нібито готувалися зустрічати російських солдатів з квітами. У приватних розмовах Олександр Сахарук називає його своїм “духовним батьком”. Вочевидь, із цього зв’язку витікає і прихильність мера до проросійських діячів у селищній раді.

Селищний голова Бородянки Олександр Сахарук регулярно з’являється на публіці у компанії з підозрюваним у колабораціонізмі священником “УПЦ МП” Віктором Тальком. Дружбу з ним не приховує. Фото: Інтернет, Facebook

Як бачимо, у містечку, яке чи не найбільше в області постраждало від російських загарбників, сформувалася сильна проросійська група, яка нині захопила владу в органах місцевого самоврядування. У зв’язку з цим гостро постає питання про запровадження у Бородянці військової адміністрації.

Нагадаємо, що впродовж останнього місяця Бородянка почала регулярно з’являтися у стрічках новин – переважно у контексті боротьби з ворожою агентурою, яка прикидається “церквою”. Так, 7 липня Служба безпеки України повідомила про підозру Віктору Тальку – священнику “УПЦ Московського патріархату”, настоятелю храму Святого Архистратига Михаїла у Бородянці, який співпрацював з росіянами під час окупації селища. Вже 9 липня парафіяни Свято-Михайлівського храму провели збори, на якихвирішили змінити настоятеля та церковну юрисдикцію – з “УПЦ МП” на Православну церкву України. Проведенню зборів намагався перешкодити мер Бородянки Олександр Сахарук. Згодом стало відомо, що колишній настоятель за допомогою продажного нотаріуса незаконно перереєстрував майно храму на ТОВ.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Новини партнерів