RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ніяк не візьмуться за Плотницького: в Україні бояться судити ватажків ДНР-ЛНР

Судді й адвокати не хочуть брати участь у справах проти бойовиків

Судді й адвокати не хочуть брати участь у справах проти бойовиків Фото: EPA/UPG

Родичі загиблих в катастрофі літака рейсу MH17 на Донбасі виграли позов проти екс-ватажка бойовиків Ігоря Гіркіна в американському суді. Тим часом в Україні все ніяк не можуть приступити до засудження іншого екс-ватажка - колишнього "глави ЛНР" Ігоря Плотницького, якого звинувачують у катастрофі військового літака Іл-76 в Луганську в червні 2014 року. "Апостроф" розбирався, чому Україна не судить бойовиків.

Адвокати та судді бояться

Трагедія Іл-76 в Луганську влітку 2014 року, яка забрала життя 49 військовослужбовців, стала найбільшою одночасною втратою Збройних сил України за період антитерористичної операції. Тим не менш у судовому розгляді так і не була поставлена крапка. Так, генерал-майора Віктора Назарова, який на момент катастрофи був начальником штабу АТО, засудили за цією справою до 7 років ув'язнення за ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби в бойовій обстановці, яке спричинило тяжкі наслідки). Назаров і його захист не погодилися з таким рішенням і подали апеляцію.

"Для нас програма-мінімум – щоб вирок набув чинності. Або принаймні щоб Назаров просив про помилування. Цим він визнає свою провину", - розповів "Апострофу" адвокат потерпілої сторони Віталій Погосян.

Обвинувачений у справі про авіакатастрофу Іл-76 генерал-майор Назаров свою провину не визнав Фото: tn-express.dp.ua

Але судити українського генерала виявилося простіше, ніж бойовиків, які безпосередньо стріляли по військовому літаку з ПЗРК. Слідчі СБУ направили до суду обвинувальні акти проти екс-ватажка так званої ЛНР Ігоря Плотницького та його помічників Андрія Патрушева і Олександра Гурєєва – ці троє, за версією слідства, були організаторами катастрофи Іл-76. Але ось уже рік суд у Дніпрі ніяк не може зібратися: судді беруть самовідвід.

"Моя думка – просто не хочуть слухати справу. Але я не розумію, з яких причин. Начебто законне рішення, слідство провели, потрібно почати його хоча б слухати. Я думаю, що просто не хочуть слухати. Тому що справа довгограюча, напевно, не хочуть надовго заходити в процес на шкоду іншим справам", - припустив у розмові з "Апострофом" інший адвокат постраждалих Сергій Погосян.

Причини самовідводу суддів різні: останній раз суддя, який був родом з Донбасу, аргументував своє рішення побоюваннями за власну безпеку. "Але я не знаю, чого боятися судді. Моя думка така, що якщо ти суддя в Україні, то ти повинен виконувати свою роботу", - сказав Віталій Погосян.

Проблеми виникли не тільки з суддями, але і з адвокатами звинувачуваних, яких за законом надають безкоштовно. Не дивно, що і захищати Плотницького і Ко також не поспішають. "У всіх одна підстава – хтось із близьких залишився на підконтрольних територіях, і вони переживають, що на цих людей може бути тиск. Але в будь-якому разі захист потрібен. Я думаю, знайдуться адвокати", - вважає Сергій Погосян.

Наразі справа надійшла до Красногвардійського районного суду Дніпра. За словами адвокатів, 12 лютого може початися судовий процес. Але поки офіційно це не підтвердили в суді.

На даний момент "справа Плотницького" надійшла в Красногвардійський районний суд Дніпра Фото: kg.dp.court.gov.ua

Військовий експерт Олег Жданов сумнівається, що цей судовий розгляд буде доведено до кінця.

"Судді відмовляються від розгляду справи, тому що хочуть жити, - заявив він "Апострофу". – Та Адміністрації президента може бути невигідно рішення проти генерала, інакше той заговорить і розповість про багато помилок в управлінні військами".

Чому Україна не судить бойовиків

Засудження екс-ватажка бойовиків Ігоря Плотницького, чиє місцезнаходження офіційно українській владі не відомо, відбувається в заочному режимі.

"З юридичної точки зору є сенс у заочному засудженні. Завтра-післязавтра військові дії можуть закінчитися. І за наявності вироку, що набув чинності, можна буде притягти людей і посадити", - пояснює Віталій Погосян, додаючи, що навіть заочний вирок в Україні дозволить заборонити винним в'їзд у Європу. За такої спроби їх можуть затримати і депортувати в Україну.

Експерти відзначают, справа проти Плотницького залишається єдиною справою проти ватажків незаконних збройних формувань Фото: УНІАН

Однак справа проти Плотницького залишається, схоже ледь не єдиною (принаймні з тих, що на слуху) справою проти ватажків незаконних збройних формувань, які брали участь у бойових діях проти сил АТО на Донбасі, що дійшла до суду.

"Це стосується невизначеності, яка існує щодо того, що взагалі робити з ситуацією на Донбасі й із бойовиками: чи то амністувати, чи то обмінювати", - пояснює в коментарі "Апострофу" експерт-міжнародник Микола Капітоненко. На його думку, саме це заважає відкривати в Україні кримінальні справи проти ватажків бойовиків і розглядати їх у судах.

"Якщо в якийсь момент в українських політичних колах стане вигідно комусь погрожувати кримінальним переслідуванням, то такі справи з'являться", - додає Капітоненко.

Тим часом в американському суді родичі загиблих в результаті катастрофи малайзійського Boeing в Донецькій області виграли справу проти колишнього "міністра оборони ДНР" Ігоря Гіркіна. Суд зобов'язав його виплатити кожній родині компенсацію в розмірі 20 млн доларів. Звичайно, ймовірність отримати таке відшкодування від екс-ватажка бойовиків наближається до нуля. Однак адвокат позивачів заявив, що це робилося не заради грошей, а заради "справедливості для сімей" і "уваги на міжнародній арені". Але жоден з цих мотивів, на жаль, не допомагає засудити ватажків бойовиків в Україні.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі