RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Горить з усіх боків, терміново потрібні літаки - житель Сєвєродонецька про пожежі

Ситуація надзвичайна і погіршується щогодини

Ситуація надзвичайна і погіршується щогодини Рятувальники ДСНС під час ліквідації пожежі в Луганській області Фото: УНІАН

На Луганщині не вщухають лісові пожежі - вогонь знищив кілька сіл біля Сєвєродонецька і все ще загрожує місту. Про поточну ситуацію у Сєвєродонецьку в ефірі Апостроф Live розповів мешканець міста ОЛЕКСАНДР ШМАЛЬ.

- Яка ситуація зараз у Сєвєродонецьку?

- Ситуація надзвичайна і вона погіршується кожної години. Та інформація, яка була станом на восьму ранку, вже застаріла. Горять села, дуже наближені до Сєвєродонецька. З одного боку це Метьолкіне, Воронове, а з іншого – Сиротине, Борівське і Боброве. Це дуже близько до міста. Навіть уже було повідомлення про пожежу вже на очисних спорудах "Азоту". Це дуже небезпечно, бо "Азот" - це один із найбільших хімічних комбінатів України.

Село Воронове, за останньою інформацією, згоріло вщент. Поряд з Вороновим є міський цвинтар, він теж палає, і його досі не можуть погасити. Між Сиротиним і Борівським знаходиться міський аеропорт. Про нього ніякої інформації немає, але його контролюють військові. Можливо, через це і немає інформації.

Критична ситуація з людьми: вони зараз прибувають до Сєвєродонецька, їм надають притулок.

- Оскільки ситуація в Сєвєродонецьку вже критична, чи є якась інформація з приводу того, що людей із самого міста будуть кудись перевозити?

- Ні, поки що не йдеться про евакуацію Сєвєродонецька. Борони Боже, бо це 160 тисяч населення. До цього ще не дійшло, хоча Сиротине – це десь 2-2,5 км від Сєвєродонецька. Метьолкіне – це вже майже у самому місті і там все палає. У Сиротиному згоріло 140 домів.

Щось треба робити надзвичайне: треба скидати сюди усю авіацію, яку тільки можна. Ходять чутки, що домовилися з "ЛНР" про те, що буде тиша у цьому просторі, і не будуть збивати наші вертольоти. Мені здається, тому що я пережив пожежу на садівництві, в якому я мешкаю, що без літаків одних вертольотів замало. Потрібні літаки з великим запасом води, бо пожежа не вщухає. З усіх боків уже горить.

- Якісь додаткові сили прибувають?

- З усіх областей України зараз надходить допомога. Ця інформація абсолютно точна, але тут одних людських резервів замало. Потрібно сюди кидати авіацію. Без авіації тут нічого зараз не зробиш. Це вже третя пожежа за три місяці.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити