RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Цирк без тварин: до чого призведе заборона чотирилапих артистів

Міністерство екології підтримало заборону тварин у цирку

Міністерство екології підтримало заборону тварин у цирку В Україні набирає популярності ініціатива активістів про заборону використання диких тварин в циркових програмах Фото: УНІАН

У 2017 році українські цирки можуть повністю позбутися своїх чотирилапих артистів. Нардепи разом із зоозахисниками вже подали до Верховної Ради відразу два законопроекти, у яких пропонується заборонити номери з тваринами у пересувних і стаціонарних цирках України. Що буде з галуззю, якщо парламентарії проголосують за зміни в законодавстві, розбирався "Апостроф".

Мистецтво або жорстокість?

Проект змін в закон "Про захист тварин від жорстокого поводження" №5283 передбачає нарівні з пересувними звіринцями, зоопарками та виставками диких тварин, заборонити використовувати звірів у пересувних цирках. Автори другого законопроекту №5229 вирішили піти ще далі і зробити поза законом будь-які шоу з тваринами у цирках взагалі.

Паралельно ініціативу цирку без звірів просувають і зоозахисники. Аргументи наступні: дресирувальники жорстоко поводяться з тваринами, б'ють звірів, змушують їх виконувати рухи, невластиві тваринам в дикій природі, а умови, в яких містяться чотирьохлапі, залишають бажати кращого. У березні, а потім у липні минулого року активісти громадської зоозахисної організації UA Animals подавали на президентському сайті петицію, щоб заборонити використовувати тварин в виставах, але в березневе звернення до гаранта підписало майже 5 тисяч людей (з необхідних 25 тисяч), а липневе і того менше: трохи більше тисячі підписів.

Ініціатива зоозахисників забрати тварин з цирків могла б так і залишатися ініціативою, якщо б у Мінекології не підтримали цю ідею. На звернення активістів в міністерстві відповіли, що "циркове мистецтво без залучення тварин успішно реалізується в окремих розвинених країнах". Приклад чиновники наводять знаменитий канадський "Цирк дю Солей" (Cirque du Soleil). "Ніякого насильства – тільки мистецтво естетика і шоу", - відзначають в Мінекології.

"Відповідь Мінекології - це маленький крок до перемоги гуманності і здорового глузду в Україні. Це говорить не стільки про те, що держава розуміє суть проблеми, скільки про те, що суспільство вимагає цирків без тварин", - пояснив "Апострофу" зоозахисники та активіст UA Animals Олександр Тодорчук.

Втім, заступник генерального директора Національного цирку України Олег Кий впевнений, що у суспільства якраз протилежні пріоритети, і в першу чергу люди хочуть бачити в цирку саме тварин.

"Просто приходити дивитися на акробатів люди будуть, але без тварин ми втратимо сімейну цільову аудиторію, а сім'я для нас - це близько 60% всієї публіки, а в новорічні свята всі 90%", - пояснив "Апострофу" Олег Кий.

Та й самі дресирувальники запевняють, що не можна всіх стригтивсіх під одну гребінку і без розбору забороняти тварин у циркових шоу.

"Це буде удар і глядачам, і дітям, - каже "Апострофу" відомий український дресирувальник левів та тигрів Микола Козирєв. - Якщо дивитися на суть ініціативи, то виходить, що наших дітей хочуть позбавити того видовища, на якому ми виховувалися, того, що у нас в традиціях. Ми ж не прищеплюємо насильство, у нас гуманні методи дресури, ми пригощаємо тварин м'ясом, показуємо їм свою любов. Багато дітей, які приходять до цирку, жодного разу в житті і тварин не бачили, адже навіть якщо вони були в зоопарку, там або бегемот сховається у воді, або лев в норі, а в цирку йде спілкування дитини з твариною. Ми демонструємо гармонію між людиною і твариною. Приборкання йде не за рахунок побиття або насильства. Ну, добре, якщо кажуть, що тварин б'ють, то де ці факти? Адже зараз у всіх є відеокамери. Якщо ми такі садисти, так нехай прийдуть на репетицію і знімуть докази. Наприклад, штат Національного цирку - більше 300 чоловік, якщо б ми знущалися над тваринами, вже давно хтось зняв би це і виклав в мережу, а так це - пусті слова".

Куди подіти тварин?

Але навіть якщо у парламенту буде політична воля для того, щоб прибрати звірів з цирку, залишається відкритим питання, що робити з цими тваринами, адже в дикій природі циркові звірі в 3-4 поколінні вже не зможуть вижити. Чи приймуть таких звірів зоопарки - теж питання. Директор столичного зоопарку Кирило Трантін заявив, що це малоймовірно.

"Це мертва гілка розвитку зоопарку. У мене є кілька тварин, які конфісковані у пересувних цирків. Це тварини-одинаки, вони практично не можуть жити в групах. Для розведення вони не являють ніякої цінності. Крім того, в цирках адже немає рідкісних і зникаючих видів тварин, а основна мета зоопарку – утримання і розведення зникаючих видів тварин. Я б сказав, що зоопарк - це не притулок для тварин. Як практик я противник такого закону, адже якщо звірів захочуть віддавати в зоопарки, куди їх подіти, як експонувати, де брати для цього площі?" - каже Кирило Трантін "Апострофу".

"Звичайно, законодавцям потрібно продумати деталі заборони, щоб це не принесло шкоди тваринам, - погоджується Олександр Тодорчук. – У відповідності до світової практики, спочатку вводиться заборона на придбання нових тварин і дається певний час на продаж або передачу вже існуючих звірів. Більш того, закон не буде позбавляти власників права власності. Тобто дресирувальники зможуть залишити тварин, але не зможуть їх експлуатувати у сфері розваг".

Але чи зможуть дресирувальники дозволити собі утримувати для власного задоволення звірів, якщо не зможуть на них нічого заробити? Наприклад, норма харчування дорослого лева становить від 8 до 10 кілограмів свіжого м'яса на добу. Виходить, що артистам, якщо вони не захочуть позбавлятися від звірів, доведеться шукати інші джерела доходу, а враховуючи, що більшість дресирувальників - це артисти з циркових династій, робота з тваринами у шоу – єдине, що вони можуть робити.

Крім того, створення українського аналога "Цирку дю Солей", тобто цирку без звірів, за словами працівників сфери, неможливо. "Ті, хто приводить в приклад du Soleil просто не розуміє глибини питання, - запевняє Олег Кий. – Цей цирк віджив своє. Він вимирає, а стандартні, традиційні цирки навпаки зараз підіймають голову. Cirque du Soleil - це було тимчасове явище: 10-15 років, а традиційний цирк існував ще тисячу років тому у формі вистав на ярмарках. Завжди, коли з'являється щось нове, це викликає інтерес у великої кількості людей, наприклад, цирк на воді. Але у людей інші вимоги і, задовольняючи їх без інструментів традиційного цирку, такі шоу себе знищують. Варто забрати тварин з цирку, цієї галузі існувати вже не буде. По-перше, ми не зможемо створити другого du Soleil, та це й не потрібно, адже він себе вже вичерпав. По-друге, для такого цирку в Україні просто немає ринку, ні грошей для інвестицій. У них в прокаті весь світ і при цьому не бідна його частина".

Олег Кий зазначив, що компромісним варіантом, який би влаштував і зоозахисників, і працівників цирку, є створення зважених стандартів утримання тварин у цирках і вимог щодо дресури звірів.

"Потрібно створити комісію з психологів тварин, щоб вони розробили допустимі норми утримання тварин, при яких звірі будуть відчувати себе комфортно. Я можу стверджувати, що всі тварини, які містяться в нашому цирку – щасливі. Нехай інший психолог мені доведе протилежне, розробить норми, але це повинен бути саме фахівець", - резюмував Олег Кий.

Однак зоозахисники запевняють, що якщо депутати не приймуть ні один із законів, а відповідь чиновників Мінекології виявиться простою відпискою, ініціатива цирку без звірів не буде спущена на гальмах. "Ми продовжимо актуалізувати проблему, залучати нових людей і вести боротьбу до перемоги і цирку без звірів", - сказав Тодорчук.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців

Скандал з дубляжем: чи будуть українці ходити в кіно англійською

Влада вирішила заборонити дублювання в кінотеатрах українською мовою фільмів з оригіналом англійською мовою