RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Тетянин день 2020: історія, традиції, прикмети і що не можна робити 25 січня

Хто така Татіана і як правильно провести цей день

Хто така Татіана і як правильно провести цей день Фото: pixabay.com

Щороку 25 січня православна церква вшановує святу мученицю Татіану - дівчину, яка віддала своє життя за віру в Христа. Її також називають покровителькою студентства, тому в Тетянин день своє свято також відзначають і студенти. Правда, в Україні 25 січня як День студента стає все менш популярним. Українські студенти своїм днем вважають 17 листопада.

Хто така Татіана?

Татіана народилася в Римі, в знатній сім'ї. Її батько був консулом, але оскільки чоловік був таємним християнином, то і дочку свою виховав відданою Богу. Коли Татіана виросла, вона відмовилася виходити заміж і вирішила присвятити себе церкві. Дівчина брала активну участь в житті людей, допомагала хворим і нужденним.

Під час гонінь на християн при імператорі Олександрі Севері Татіану схопили і силою примушували відректися від віри, віддавши хвалу статуї бога Аполлона. Тоді дівчина почала молитися, Господь почув її благання і статуя язичницького бога зруйнувалася.

Після цього Татіана кілька разів піддалася жорстким тортурам, але сліди мук постійно зникали з її тіла. Зрештою дівчину і її батька стратили. Так, з 235 року відзначається свято Тетянин день (День Тетяни), а мученицю Тетяну, яка загинула за християнську віру, визнали святою.

Покровителькою студентства свята мучениця стала через те, що 25 січня 1755 року, в день пам'яті Татіани, імператриця Єлизавета підписала Указ про заснування Московського університету - першого навчального закладу в Російській імперії.

Тетянин день: традиції святкування

Для тих студентів, які 25 січня вважають своїм днем, - це прекрасна можливість відволіктися від навчання і влаштувати веселе святкування з застіллям, піснями і жартами.

Найвідомішою студентської традицією на Тетянин день є заклик "халяви". У ніч на 25 січня учні вузів визирають у вікно, трясуть заліковою книжкою і кричать: "Халява, прийди!"

За старих часів на Тетянин день господині пекли коровай у вигляді Сонця. Його їли всією сім'єю і стежили за тим, щоб кожному дістався шматочок.

Ще одна традиція свята 25 січня - сходити на річку і помити доріжки від бруду, який скопився за периіод свят. Цей обряд стосується тільки молодих незаміжніх дівчат. Чисті доріжки розвішують по парканах, по ним можна судити про охайність дівчини і про те, яка з неї вийде господиня.

Тетянин день: прикмети

  • Якщо 25 січня йде сніг, то літо буде дощовим.
  • Якщо Тетянин день буде морозним і ясним, то урожай буде багатим.
  • Сонячний схід у цей день - чекайте ранню весну і швидкий приліт птахів.
  • Дівчина, яка народилася в день святої мучениці Татіани, буде гарною господинею і турботливою мамою.

Тетянин день: що не можна робити в свято 25 січня

  • У День Тетяни не можна сваритися, лаятися і сперечатися, особливо з членами сім'ї, інакше рідних чекає бідність до наступного року.
  • Оскільки свята мучениця допомагала нужденним, то в Тетянин день не можна нікому відмовляти в допомозі та ігнорувати тих, хто просить милостиню.
  • Оскільки 25 січня - церковне свято, забороняється будь-яка робота по дому. У День Тетяни не можна прибирати, будувати, прати і займатися рукоділлям.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців

Скандал з дубляжем: чи будуть українці ходити в кіно англійською

Влада вирішила заборонити дублювання в кінотеатрах українською мовою фільмів з оригіналом англійською мовою