RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Страсна п'ятниця: не можна робити, традиції і правила

Це найскорботніший день Страсного тижня

Це найскорботніший день Страсного тижня Фото: pixabay.com

Страсна п'ятниця - п'ятий день Страсного тижня і найскорботніший день для християн. У 2020 році Страсна п'ятниця випадає на 17 квітня. У цей день віряни згадують про суд, розп'яття і смерть Ісуса Христа на хресті.

Страсна п'ятниця оповита безліччю обрядів, традицій і заборон. "Апостроф" розповість, що можна робити в цей день, а від чого варто відмовитися.

Традиції на Страсну п'ятницю

Одна з головних традицій для вірян - відвідати церковну службу. Під час богослужіння виносять Плащаницю - плат, на якому зображений Христос в повний зріст, що лежить у гробі. Після служби прийнято принести в оселю дванадцять палаючих свічок, з якими стояли в церкві. Їх потрібно поставити вдома, і дати їм догоріти до кінця. Вважається, що це приверне в будинок достаток, успіх і радість на весь наступний рік.

Однак у зв'язку з епідемією коронавірірусу і введеними по всій країні карантинними заходами, в 2020 році від цього обряду можна утриматися.

Читайте: 5 традицій Великодня, про які не варто забувати навіть в ізоляції

У Страсну п'ятницю багато господинь печуть паски і фарбують яйця, хоча церква рекомендує завершити приготування пасхального столу в Великий четвер. Якщо ви все ж вирішили зайнятися тестом в п'ятницю, то перед тим як взятися за роботу, обов'язково прочитайте молитву "Отче наш".

Що не можна робити у Страсну п'ятницю

17 квітня категорично забороняється будь-яка робота по дому, також варто відмовитися від рукоділля. Всі роботи в городі теж варто відкласти.

Не рекомендується доторкатися до гострих предметів і різати щось ножем.

Під суворою забороною і вживання алкоголю. Згідно з повір'ям, якщо у Страсну п'ятницю розпивати спиртні напої, то можна в майбутньому придбати алкогольну залежність.

Оскільки це найскорботніший день у році, то категорично забороняються будь-які веселощі. Не можна співати, танцювати, слухати гучну музику і вдаватися до любовних утіх.

Не рекомендується стригти і фарбувати волосся, проводити будь-які косметичні процедури.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками