RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

5 причин, чому "Динамо" повинно перемогти "Аякс" в битві за Лігу чемпіонів

Динамо вдруге в історії зіграє з Аяксом

Динамо вдруге в історії зіграє з Аяксом Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Київському "Динамо" залишився один, але найважливіший крок для виходу в груповий раунд Ліги чемпіонів. У плей-офф раунді кваліфікації кияни грають з віце-чемпіоном Нідерландів, чотириразовим переможцем Кубка/Ліги чемпіонів амстердамським "Аяксом".

Матчі пройдуть 22 і 28 серпня. Перша гра відбудеться в Амстердамі, а матч-відповідь пройде у Києві.

АЯКС - ДИНАМО ДИВИТИСЯ ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЮ МАТЧУ

Букмекери вважають "Аякс" фаворитом протистояння. "Апостроф" же зібрав п'ять факторів, які можуть зіграти на користь "Динамо" і допомогти киянам вийти в груповий раунд турніру.

Тренер (Олександр Хацкевич vs Ерік Тен Хаг)

Хоча Тен Хаг почав тренерську кар'єру на рік раніше Хацкевича, але "Аякс" є першим великим клубом в його кар'єрі. Раніше він очолював скромні "Гоу Ехед Іглз", "Утрехт", а також другу команду мюнхенської "Баварії". Та й будь-якими успіхами на тренерському містку Тен Хаг похвалитися не може.

Хацкевич раніше очолював національну збірну Білорусі. За перший же рік роботи в "Динамо" білоруський фахівець виграв Суперкубок України.

Крім того, наставник "Динамо" завоював багато трофеїв у складі киян, будучи футболістом. А Тен Хаг за 13 років ігрової кар'єри завоював Кубок Нідерландів в 2001 році в складі "Твенте" - це єдиний трофей Еріка як футболіста.

Та й єврокубкового досвіду у Хацкевича більше. Тен Хаг в якості тренера дебютував в єврокубках у минулому році, коли "Утрехт" під його керівництвом дійшов до плей-офф раунду кваліфікації Ліги Європи, де поступився російському "Зеніту". Хацкевич, нагадаємо, вивів "Динамо" у 1/8 фіналу Ліги Європи, де кияни поступилися італійському "Лаціо".

Збалансований склад

У динамівців значно більш збалансований склад. Олександр Хацкевич обережно підпускає до "основи" новачків, довіряючи тим футболістам, з якими працював у минулому сезоні. Чудово влилися в команду футболісти, які прийшли у "Динамо" в перший рік роботи Хацкевича - це Беньямін Вербич, який став одним з лідерів команди, віце-чемпіон світу Йосип Пиваріч, Томаш Кендзьора.

"Аякс" же значно оновив склад цього літа, витративши на новачків майже 42 мільйони євро. У команду прийшли півзахисники Дейлі Блінд, Душан Тадіч, Закарія Лаб'яд і форвард Хасан Банде. Пішли з "Аякса" Нік Вірвегер, Мітчелл Дейкс і Джастін Клюйверт.

Надійна оборона

З перших матчів сезону оборона київського "Динамо" діє чітко і злагоджено. Судіть самі, в семи матчах кияни пропустили лише один гол - та й той з дуже сумнівного пенальті в компенсований час матчу "Славія" - "Динамо" (1:1). "Аякс" же в шести матчах сезону пропустив чотири м'ячі.

Нагадаємо, справа у Хацкевича грає Кендзьора. Центр оборони - Кадар і Бурда, якого іноді міняє Шабанов. Зліва в перших п'яти матчах сезону грав Морозюк, потім він поступився місцем Піварічу (у фіналіста чемпіонату світу була найтриваліша відпустка).

Досвід

Останні три сезони "Аякс" вилітав з Ліги чемпіонів на стадії кваліфікації, а рік тому команда і зовсім завершила євросезон влітку, не пройшовши сито кваліфікації Ліги Європи.

80 відсотків складу "Аякса" становить молодь, у якої бракує єврокубкового досвіду. Правда, в літнє міжсезоння в команду прийшли досвідчені Дейлі Блінд і Душан Тадіч. Не варто забувати і за лідера атак Клааса-Яна Хунтелаара. Ветеран нідерландського футболу все ще небезпечний біля воріт суперника.

Футболісти "Динамо" з року в рік грають в групових турнірах єврокубків. Так що з досвідом у киян все в порядку. Головне - правильно використовувати його на футбольному полі.

Статистика

"Динамо" 19 разів брало участь у кваліфікації Ліги чемпіонів і 14 разів виходило в груповий турнір.

"Аякс" тричі виходив в групову стадію Ліги чемпіонів через кваліфікацію з 9-ти спроб.

Статистика особистих зустрічей, нагадаємо, на користь нідерландського клубу. У серпні 2010 року "Аякс" обіграв "Динамо" на цій же стадії Ліги чемпіонів із загальним рахунком 3:2 (1:1 у Києві і 2:1 в Амстердамі). У киян тепер є хороша можливість взяти реванш.

У 2015 році "Аякс" грав проти "Дніпра" в 1/8 фіналу Ліги Європи, поступившись українській команді - 0:1 в Дніпрі, 2:1 у Амстердамі.

У киян значно більша статистика з командами з Нідерландів. Динамівці раніше 16 разів протистояли в єврокубках клубам з країни тюльпанів. У цих матчах "Динамо" здобуло 8 перемог, 3 матчі завершилися внічию і 5 разів кияни програли.

Читайте також

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал та Челсі влаштували фантастичне видовище у матчі чемпіонату Англії

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Ель-Класіко Реал обіграв Барселону, двічі програючи по ходу матчу

Манчестер Сіті - Челсі - 1:0 Мудрик і Ко програли битву за єврокубки

Манчестер Сіті у дуже важкому матчі обіграв Челсі та вийшов у фінал Кубка Англії