RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У нас медалі не відберуть, ми – чесна країна – міністр спорту про допінговий скандал з Україною

Вадим Гутцайт розповів про перспективи допінгової справи проти України

Вадим Гутцайт розповів про перспективи допінгової справи проти України Фото: facebook.com

Український спорт потрапив у серйозний допінговий скандал. Наприкінці жовтня Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) звинуватило Національний антидопінговий центр України (НАДЦУ) у маніпуляціях із допінг-пробами. Чим це загрожує олімпійському спорту в Україні та чи можуть у нас відібрати медалі, завойовані на іграх у Токіо – в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів міністр молоді та спорту України ВАДИМ ГУТЦАЙТ.

- Як міністерство молоді та спорту реагуватиме на допінговий скандал, і особисто ви?

- Я хочу сказати, що НАДЦ - це незалежний орган, який підпорядковується лише WADA. Ми відносимося до допінгу з нульовою толерантністю всередині країни і у світі. Я, як міністр, вже звільнив директора НАДЦ.

Щодо тієї інформації, яку висвітлила WADA - була проведена наглядова рада, ми визначили комісію, яка буде розбиратися в цій ситуації. Тобто ми працюємо над цим питанням.

- Це ж не залежало від міністерства, бо це незалежна компанія (НАДЦ) і Федерація легкої атлетики (ФЛАУ), до якої виникли претензії, але відбиватися доводиться саме вам.

- Ми звикли працювати і будемо працювати. Нам головне, щоб ми співпрацювали з WADА і щоб у нас були дружні стосунки - ми відкриті, ми повністю будемо співпрацювати і боротися з допінгом.

- Ми говорили з Ігорем Ждановим, він готовий підключитись до цього процесу. Ви з ним виходили на контакт?

- Наскільки я знаю, пан Ігор Жданов перехворів тяжко і я знаю, що він зараз на лікарняному. Нам потрібна всяка допомога і якщо в нього є бажання... Потрібно спочатку, щоб було бажання у людини допомагати країні.

- Чи можуть забрати медалі в українських чемпіонів?

- Давайте подивимось, що буде відбуватись далі, у нас багато хто щось говорить, рекомендує чи виходить у соцмережі, критикує. Для мене дуже важливо, що цей скандал розпочався від 2012 року. Навіть не скандал, а цю операцію розпочали від 2012 року. Ігор Гоцул був вісім років керівником ФЛАУ, а зараз критикує у всіх соціальних мережах. Як він працював тоді президентом федерації, якщо саме тоді розпочалась ця справа і ми маємо те, що маємо. Ігор Жданов працював останні п'ять років - мені цікаво, що вони зробили з тим, щоб все було чесно, щоб спортсмени не вживали допінг.

Зараз давати поради і бути поруч - це дуже добре, але мені цікаво, що вони зробили за всі ці роки? Зараз ми чуємо, що від 2012 року розпочалася ця проблема з НАДЦ.

- Але ж медалі не відберуть?

Я вважаю, що до цього не дійде. Ми зараз співпрацюємо з WADA, ми повністю відкриті, все робимо як WADA нам рекомендує. Ми намагаємося все зробити, щоб відновити статус, що ми - чесна країна, що ми можемо працювати і ми будемо працювати чесно і наші спортсмени будуть поза допінгом.

- Тут ще може бути російський слід, тому що Росії було б вигідно, щоб ми не виступали на міжнародних змаганнях під своїм прапором, а виступали так як і вони?

Для нас всіх дуже важливо, щоб всі наші спортсмени виступали тільки під прапором України. Ми все будемо робити для цього.

Читайте також

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал та Челсі влаштували фантастичне видовище у матчі чемпіонату Англії

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Ель-Класіко Реал обіграв Барселону, двічі програючи по ходу матчу

Манчестер Сіті - Челсі - 1:0 Мудрик і Ко програли битву за єврокубки

Манчестер Сіті у дуже важкому матчі обіграв Челсі та вийшов у фінал Кубка Англії

Новини партнерів