Імпічмент в США: фінал для Трампа і пастка для Зеленського

В американському Сенаті стартує новий етап слухань у справі про імпічмент Трампа

Фото: Getty images

У вівторок, 21 січня, Сенат США планує розпочати слухання з питання імпічменту президенту Дональду Трампу. Про це заявляють лідери республіканської більшості Сенату. Чим може закінчитися цей процес та чого в зв'язку з цим очікувати Україні - розбирався "Апостроф".

Трамп проти демократів

Слухання в Сенаті щодо імпічменту президенту США Дональду Трампу можуть розпочатися у вівторок 21 січня о 12.30 за місцевим часом, коли в Україні вже настане вечір. Відповідно до процедури, всім сенаторам доведеться засідати з цього питання кожен день, крім неділі, поки питання не буде вирішене.

Дональд Трамп став третім президентом в історії США, проти якого була ініційована процедура імпічменту. Нагадаємо, що в середині грудня Палата представників Конгресу, в якій більшість контролює Демократична партія, проголосувала за імпічмент. Парламентарії звинуватили президента Трампа за двома статтями: "зловживання владою" (можливий тиск на президента Володимира Зеленського з метою почати розслідування проти Джо Байдена) та "перешкоджання" Конгресу.

Але в Сенаті більшість утримує вже дружня Трампу Республіканська партія. З огляду на це, президент Трамп навряд чи буде усунений з посади. Однак перед початком дебатів в Сенаті, одіозний бізнесмен та "адвокат" "адвоката" Дональда Трампа Рудольфа Джуліані, Лев Парнас вирішив зрадити однодумців. Як уже повідомляв "Апостроф", Парнас передав стороні звинувачення чималу кількість документів , серед яких - листування з цілою низкою українських чиновників - екс-генпрокурором Юрієм Луценком, міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, головою СБУ Іваном Бакановим, а також помічниками президента Сергієм Шефіром та Андрієм Єрмаком.

І хоча матеріали Парнаса навряд чи "втоплять" Трампа, зацікавленість демократів в продоженні розслідування проти Дональда Трампа є доволі помітною. "Імпічмент став частиною президентської кампанії в США, яка фактично стартувала", - пояснив у розмові з "Апострофом" політичний експерт Віктор Небоженко.

Американська преса також обгрунтовано підозрює, що Кремль і особисто президент Володимир Путін, максимально зацікавлені в тому, щоб перевести стрілки на Київ, який в 2016 році нібито втрутився в передвиборчу кампанію в США. Крім цього, як нагадав "Апострофу" директор організації "Євразійська демократична ініціатива" Пітер Залман, президент Трамп створював підстави підозрювати, що за антиукраїнськими настроями в Білому домі стоїть Москва.

Путін зацікавлений в тому, щоб перевести стрілки на Київ Фото: unian

"Дональд Трамп був уже помічений в коментарях на таку тему. Але зараз, коли очікується, що Сенат почне розглядати справу щодо імпічменту, він не бажає зайвий раз каламутити воду. Дональд Трамп не хоче ускладнювати республіканцям завдання щодо свого виправдання. Тому цього разу він вирішив утриматися від різких коментарів з приводу України", - пояснив Пітер Залман.

Тактика Білого дому

Імпічмент - складне політико-правове протистояння, яке і республіканці, і демократи намагаються використовувати в своїх інтересах. Сторони вважають, що кожен новий раунд політичної сутички буде тримати в тонусі їх електорат.

Дональд Трамп та його команда намагаються всіляко дискредитувати розслідування демократів. Білий дім обрав тактику повного заперечення. Дональд Трамп буквально при кожному спілкуванні з журналістами говорить, що не тиснув на Володимира Зеленського, водночас звинувачуючи демократів в організації "партійного судилища". Лінія захисту Трампа побудована на викритті "української корупції", з якою вони хочуть пов'язати Джо Байдена та його сина Гантера. Візити Руді Джуліані (особистий юрист президента Трампа - "Апостроф") до Києва подаються таким чином, що Білий дім не тисне на президента Зеленського, а, навпаки, допомагає йому боротися з системною корупцією в країні", - прокоментував "Апострофу" керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

І поки слухання проходили за закритими дверима, президент Трамп критикував демократів за те, що вони нібито не дають йому можливості висловитися та захистити себе. А коли слухання перейшли в публічну фазу, Білий дім категорично відмовився направляти в Конгрес своїх адвокатів та свідків.

З технологічної точки зору, рішення команди Трампа не брати участь в слуханнях у Палаті представників і не направляти своїх юристів на засідання профільних комітетів було виправданим, заявив "Апострофу" керівник Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. "У такому випадку процес імпічменту виглядає як партійна історія і як передвиборча технологія демократів. Раніше все імпічменти були двопартійною дією. Але цього разу республіканці та Білий дім не беруть участь та всіляко відкидають всі підозри, аби мати можливість звинуватити демократів в тому, що їх цікавить влада, а не захист національних інтересів", - говорить Вадим Карасьов.

Демократи, незважаючи на республіканську більшість у Сенаті, зважилися на імпічмент з кількох причин, каже експерт. Вони ніяк не можуть отямитися від поразки 2016 року. Верхівка демократів досі не може "переварити", що вони програли саме Трампу. Після поразки клану Клінтон у них виникла проблема з лідерством. Поки що саме Джо Байден є найвірогіднішим претендентом на пост президента від демократів.

Трансляція церемонії інавгурації Трампа в Києві Фото: unian

"Оскільки за висунутими звинуваченнями стоять змістовні речі, то у демократів сьогодні немає більш потужної політичної зброї проти республіканців, ніж імпічмент", - зазначив Вадим Карасьов.

Ризики для України

Формально ці скандали не вплинули на американську підтримку України. Зокрема, Дональд Трамп в кінці минулого року підписав оборонний бюджет на наступний рік, в якому передбачено $300 млн для Збройних сил України.

Однак рішення про цю допомогу було прийнято Конгресом, проти якого Трамп не міг піти. Тому ризики для Офісу президента Зеленського зберігаються. З одного боку, офіційний Київ в історії з імпічментом вибрав корисну тактику мовчання. Володимир Зеленський та його дипломатична команда намагаються не підтримувати жодну сторону. Але проблема полягає в тому, що історія з імпічментом зайшла занадто далеко і Україна опинилася в святая святих американської демократії - виборах президента США. Тому, на думку Віктора Небоженка, у нинішній ситуації Офіс Володимира Зеленського просто не має "правильної" лінії поведінки.

"Ніхто в оточенні Володимира Зеленського не знає, хто саме переможе в листопаді (на виборах президента США - "Апостроф") - демократи чи республіканці. Якщо перемагають останні, а саме Дональд Трамп, то він каратиме Зеленського за спроби всидіти на двох стільцях. Якщо переможе кандидат від Демократичної партії - він робитиме те ж саме. Ситуація вкрай непроста. У листопаді 2020 року Володимиру Зеленському буде набагато важче з американцями, ніж з українським народом", - резюмував Віктор Небоженко.

Читайте також

Ресурси Росії вичерпуються: як Путін намагається отримати від Китаю гарантії

И Украина, и Россия сейчас испытывают нехватку ресурсов, и поэтому активно ищут помощь у других стран

Від Парижу до Будапешта: навіщо Сі влаштував турне по Європі

Китаю очень важно закрепиться в Европе на фоне противостояния с США

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

У Штатов немало претензий к китайской компании TikTok