RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський показав майстер-клас: як американські ЗМІ відреагували на скандал з Трампом

Реакція американських ЗМІ на "Українагейт"

Реакція американських ЗМІ на "Українагейт" Фото: president.gov.ua

Скандали навколо президента завжди викликають у США дуже неоднорідну реакцію, і наймасштабніші з них призводять до серйозного розбрату. Саме острах перед розколом суспільства завжди виступав стримуючим фактором у звинуваченнях президентів з боку їх опонентів, особливо в питанні імпічменту. І для того, щоб зрозуміти, яку реакцію свіжий політичний скандал та ініційована процедура імпічменту Дональда Трампа викликають у США, "Апостроф" проаналізував висловлювання та коментарі провідних американських медіа щодо опублікованого запису резонансної розмови Трампа та Зеленського.

Головний медійний рупор противників Дональда Трампа та республіканців CNN не жалкує гострих слів та найчорніших прогнозів для чинного президента. "Дзвінок Трампа Україні був неймовірно тупим", "Трамп витріщився на імпічмент прямо перед своїм обличчям, і видовище йому не подобається", "Чи зрадив Трамп Сполучені Штати" - і це лише заголовки.

Авторська та експертна спільнота CNN переконана в тому, що оприлюднений текст розмови дає достатні підстави для імпічменту президента Трампа, адже він "однозначно тиснув на Зеленського". Такі тези звучать чи не в усіх матеріалах ресурсу, зокрема "Запис показав, що Трамп тиснув на Україну, щоб там вели розслідування проти Байдена" та "В чому Трамп помилився щодо Байдена та України". Вимога імпічменту однозначно підтримується в публікаціях "Єдиний можливий вибір демократів — добиватися імпічменту" та "4 причини, чому республіканцям варто підтримати імпічмент".

Натомість, слова та стратегію поведінки президента України Зеленського - як під час доленосної розмови із Трампом, так і після неї - на CNN оцінюють на диво оптимістично. Так у матеріалі "Зеленський показав майстер-клас, як улестити Трампа" автори стверджують, що "Зеленський зрозумів - або йому сказали його помічники - що шлях до серця Трампа лежить через щедрі похвали... Отож, щоб висловити прихильність до Трампа - і, як він сподівається, просунути інтереси України щодо Америки - Зеленський максимально грубо та очевидно лестить, знаючи, що не існує такого поняття, як "занадто багато", коли мова йде про похвалу Трампа".

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Натомість висновки головного прореспубліканського ресурсу Fox News прямо протилежні тезам CNN. "Це не призведе ні до чого" - стверджують автори матеріалу "Скарга була розсекречена і не містить "сюрпризів". Журналісти звертають увагу на те, що "послуга", про яку просив Зеленського Трамп, і яку всі медіа трактують як спробу шантажу України, стосується не скандального розслідування проти Байдена — а справи про злом серверів Демократичної партії.

Фото:

Також, на думку авторів, розшифровка розмови не дає жодних свідчень того, що Трамп затримував військову допомогу Україні саме з метою натиснути на нашу владу. У публікації "Розшифровка розмови Трамп-Україна як привід для спроби імпічменту стає в один ряд з попередніми провалами" стверджується, що "Демократи, які хочуть імпічменту Трампа, визнали, що між президентом та лідером України Володимиром Зеленським не було запропоновано "послуги за послугу". Це просто вони хочуть позбутися хлопця, якого ми обрали президентом".

Також автори ресурсу акцентують на тому, що вся ця історія з імпічментом ще вилізе боком ліберальним ЗМІ та Демпартії. Зокрема, у матеріалі "Демократи та медіа вже відчувають віддачу від атак на Трампа" стверджується: "Чому (рейтинг) Трампа був 50 відсотків, а зараз 53? Йде віддача. Вони просто цього не бачать... Демократи і їх засоби масової інформації засліплені Трампом — "одержимі" ним - оскільки вони не в змозі усунути його з посади".

Фото:

А втім, більш помірковані ЗМІ не розділяють оптимізму республіканських Fox News.

"Дональд Трамп намагався ліквідувати свіжу загрозу його президентству, опублікувавши стенограму свого дзвінка до президента України. Це трюк, який працював раніше, і дозволяв йому заявити про виправдання та здійснити напад на демократів. І все-таки цього разу гамбіт не вдався. Трамп не сподівався, що навіть за відсутності очевидного ("послуга за послугу") моменту, його трансакційний підхід до зовнішньої політики та готовність вимагати політичної допомоги від іншої країни - оголений у стенограмі на п'яти сторінках - підбадьорить його критиків і розпалить полум'я розслідуваного імпічменту", - йдеться у публікації Bloomberg під назвою "Спроба Трампа виплутатися із імпічменту вдарила по ньому самому".

Фото:

The Wall Street Journal зазначає, що "Стенограма показує, що Трамп тиснув на Україну, щоб та розглянула питання Джо Байдена та його сина". Це видання також підтримує тезу про те, що опублікованого тексту розмови достатньо для серйозних звинувачень.

Фото:

Популярне видання USA Today звертає увагу на те, що опублікований текст розмови є далеко не повним - у матеріалі "Телефонний дзвінок Трампа Зеленському: хто записував розмову". "Розмови президента зазвичай не записуються... Примітка у нижній частині випущеного документа застерегла, що стенограма не є дослівною, а натомість містить "нотатки та спогади чергових службовців у приміщенні ситуаційної палати та [Ради національної безпеки], призначених для прослуховування та занотовування розмови в письмовій формі... Такий незвичайний крок (публікація запису розмови) швидше ускладнить американську зовнішню політику, ніж допоможе адміністрації Трампа... Якщо лідери знатимуть, що стенограми їхніх дзвінків можуть бути опубліковані, це обмежить те, що вони готові сказати в телефонному дзвінку, і зашкодить координації з друзями та союзниками". Видання акцентує на тому, що ці особливості опублікованого документу, а саме його неповнота та умовність, можуть бути використані для подальшого розбурхування політичних пристрастей.

Фото:

У статті авторитетного видання The Washington Post під назвою "Трамп запропонував українському президенту допомогу міністра юстиції в розслідуванні Байдена" підсумовуються пристрасті, що розгорілися навколо публікації тексту розмови Трампа і Зеленського: "Швидко наростаюче протистояння між Білим домом та Конгресом розгорілося лише через кілька місяців після того, як Трамп звільнився від розслідування, яке вів Мюллер. Тепер він знову перебуває у прицілі розпочатого імпічмент у зв'язку із свіжим твердженням про порушення якраз на початку виборчого сезону. Один з високопоставлених представників Білого дому заявив, що хоча підсумок дзвінків (Україні) "не зовсім корисний для нашої сторони", він також зазначив, що не існує явного "послуга за послугу" - що може бути злочином. "Усі побачать у цій стенограмі те, що хочуть бачити", - сказала ця людина, додавши, що існують жорсткі дискусії щодо того, допоможе чи зашкодить ця публікація Трампу".

Фото:

Таким чином, опублікована розмова Зеленського та Трампа, яка стала причиною для четвертого в історії США ініційованого процесу імпічменту, не зустріла однозначної оцінки в США. Взаємовиключні тези про майбутнє Трампа як президента США продовжують лунати, а отже політичний скандал згасне не скоро, а його наслідки будуть непередбачуваними.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною