RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Суд прийняв несподіване рішення у справі Суркісів і заявив про тиск: гучні подробиці

У понеділок, 27 квітня, Велика палата Верховного суду ухвалила рішення відкласти розгляд касаційної скарги Національного банку, уряду і банку "ПриватБанк" за позовною заявою братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Про це повідомляє "Новое время" з посиланням на свої джерела.

Так, колегія ВС вирішила відкласти засідання через тиск на суд у засобах масової інформації. Щодо цього питання вже складені звернення до Офісу Генерального прокурора України та Вищу раду правосуддя.

Раніше сім'ю Суркісів визнали пов'язаними особами при процедурі конвертації коштів інсайдерів "ПриватБанку" в капітал під час його націоналізації. У Ігоря Суркіса в на рахунку в банку виявили 151 млн грн, у дружини Григорія Суркіса Поліни Ковалик- 514,1 млн грн, у самого Григорія Суркіса - 163,1 млн грн, у його дочки Марини - 174,5 млн грн, у батька братів Суркісів Рахміля - 44,8 млн грн.

В травні 2017 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним і скасував рішення регулятора, який визнав пов'язаними з "ПриватБанком" членів сім'ї Суркісів. Суд скасував постанови адміністратора банку з приводу їх рахунків. Суд апеляційної інстанції зобов'язав банк повернути гроші. У той же час Нацбанк стверджував, що Ігор Суркіс та Ігор Коломойський є акціонерами каналу 1+1 і відповідно Суркіси пов'язані з екс-власниками "ПриватБанку".

Слід зазначити, що якщо в Верховному суді приймуть рішення на користь Суркісів, то і інші особи зможуть оскаржити свій зв'язок з банком, і держава зобов'язана буде виплатити близько 30 млрд грн компенсацій, а процес повернення банку колишнім власникам запуститься знову.

Як повідомляв "Апостроф", 30 березня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроект, який повинен захистити націоналізовані банки від повернення колишнім власникам. Детальніше про це читайте в матеріалі: Коломовірус: як Рада голосувала за законопроект про "ПриватБанк".