RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вчені б'ються над загадкою стародавнього "озера скелетів" - там знайшли сотні людських останків: фото

Міжнародна група вчених дослідила людські останки, знайдені 80 років тому в високогірному озері Роопкунд в Гімалаях, і прийшла до висновку, що всі люди були з різного походження і жили в різний час.

Про це повідомляє видання Еxpress.

В озері, яке розташоване на висоті 5029 метрів над рівнем моря і то розширюється, то зменшується в різні пори року, британський лісничий в 1941 році виявив скупчення скелетів - в загальній кількості близько 800. До цих пір невідомо, яким чином в озері сталося скупчення мертвих тіл.

За існуючим теоріям, винуватцем масової загибелі людей міг бути природний катаклізм або епідемія, також були припущення про велику битву, яка відбулася на мілководді озера Роопкунд. Однак, проведене генетичне дослідження останків спростовує всі версії.

Як виявилося, останки мають велику генетичну різноманітність, тобто всі люди були різного походження. Деякі з них були схожі на людей, що живуть в південно-східній Азії, інші - були схожі на вихідців з Європи, зокрема - з грецького острова Крит.

У дослідженні говориться, що 23 останка мають походження, яке потрапляє в діапазон варіацій сучасних південних азіатів, ще 14 мають родовід, типову для східного Середземномор'я.

Крім того, всі останки з походженням, пов'язаним з Південною Азією, датуються 800 р н.е., а всі інші - 1800 г. н.е.

Більш того, серед цих людей не знайдено зброї, виключає можливість їх загибелі в бою.

"Це перешкоджає будь-яким існуючим пояснення катастрофи. До сих пір незрозуміло, що сталося на озері Рупкунд, але тепер ми можемо бути впевнені, що смерть цих людей неможливо пояснити одним подією", - зазначив головний автор дослідження і докторант Гарвардського університету, Ідаоін Харні.

Як повідомляв "Апостроф", археологи на півночі Аравійського півострова, на кордоні з пустелею Нефуд, виявили величезні кам'яні структури, вік яких становить близько 7 тисяч років - вони значно старше знаменитих єгипетських пірамід. За словами вчених, їх могли використовувати для проведення ритуалів