RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Блокування податкових накладних: проблема очима ДПС і підприємців

Тему блокування податкових накладних та маніпуляцій, до яких вдається ДПС, щоб продемонструвати свою ефективність, прокоментував у своєму блозі на порталі Ліга доцент Університету ДФС України, кандидата юридичних наук Андрій Гмирін.

З оцінками вченого збігається і думка підприємців, які приєдналися до обговорення в Facebook.

Приводом для аналізу стала інформація від в.о. голови ДПС Євгенія Олейнікова на зустрічі з представниками Європейської Бізнес Асоціації. Він заявив, що під блокування системи автоматизованого моніторингу потрапляє лише 0,5% податкових накладних підприємців, а решта - реєструються без проблем. Підприємцям, які не згодні з блокуванням накладних, чиновник порадив оскаржити рішення, і нібито ДПС розглядає скарги протягом 25 днів. Він додав, що наявність ознак ризикованості у підприємства не є підставою для заборони реєстрації податкових накладних.

Андрій Гмирін бачить в звіті глави податкового відомства маніпулятивність. Він каже, що показник 0,5% не враховує суму заблокованих накладних, а практика відносин між податківцями та підприємцями свідчить про посилення тиску на бізнес. Експерт нагадує дані опитування "Індекс настроїв малого бізнесу в 2020" від Європейської Бізнес Асоціації, які показали зниження настроїв в підприємницькому середовищі - з 3,07 до 2,38 балів з 5 можливих - найгірший показник за останні 3 роки. Серед причин цього були вказані "обтяжливі податки і репресивний тиск фіскальних органів". Андрій Гмирін впевнений, що в 2021 ситуація тільки погіршилася. За його словами, пік невдоволення припадає на період квартальної звітності ДПС - податкова служба, бажаючи продемонструвати зростання надходжень, навмисне створює перешкоди для реєстрації накладних, і підприємці не мають можливості отримати податковий кредит. Зате показники сплати податків зростають.

Автор блогу нагадує, що термін реєстрації накладних обмежений у 15 діб, а граничний термін подання звітності з ПДВ - 20 днів з дня закінчення звітного місяця, сплата податку - 10 днів з подачі декларації. Тобто, ДПС має більше часу на розгляд скарг, ніж є у підприємців для звітності. Так, за словами експерта, і працює механізм збільшення сплати податків. Він нагадав і про практику, коли податківці вимагають від бізнесу сплатити податки авансом. Експерт пише, що податківці використовують для відмови в реєстрації аргумент про "наявність у контролюючого органу податкової інформації". Більшість підприємців не уявляє, які пояснювальні документи їм в такому випадку надавати.

За словами Андрія Гмиріна, службовці ДПС неохоче вносять зміни в систему реєстрації накладних, і коли підприємство надає документи по заблокованій ПН, служба відновлює її реєстрацію, але наступні ПН знову блокує. Це стосується навіть тих документів, які виписуються в межах звичайної діяльності підприємства. Експерт вважає, що ці проблеми і стали головною причиною зустрічі в.о. голови ДПС Євгенія Олейнікова з представниками ЄБА.

Вчений попросив підприємців розповісти, як часто вони стикаються з блокуванням ПН. Коментарі підтвердили актуальність проблеми: "Працюємо 20 років. Такої несправедливості ще не було, як з блокуванням податкових"; "Майже кожен місяць блокують, а в кінці першого і на початку другого кварталу поточного року взагалі якийсь треш був!"; "Коли блокують, ламаємо з бухгалтером голову - які ж документи і пояснення надавати?.. Найчастіше мотивують тим, що перевіряють якусь наявну податкову інформацію. Виглядає як знущання..."; "Блокують постійно! Зате ті, хто платять за "схеми", відшкодування ПДВ отримують, на які не мають права. Хто ці відшкодування погоджує? Податкова".

"Я постійно наголошую, що розвиток української економіки неможливий без єдиної і чіткої системи податкових та контролюючих органів, яка мала б зрозумілу структуру, прозорий розподіл зон відповідальності і повноважень, а також єдину інформаційну систему на основі big data і інструменти моніторингу та аналітики. Завдяки такій інформаційно-аналітичній системі з'явиться можливість виявлення (без участі людини) потенційно ризикованих транзакцій і сумнівних податкових накладних. А значить - скоротяться нескінченні перевірки бізнесу і вимоги податківців надавати купу підтверджуючих документів. І з цього треба починати, тому що саме таких кроків сьогодні вимагають бізнес і суспільство", - робить висновок Андрій Гмирін.