RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Менше прожиткового мінімуму: 2022 року пенсіонерам доведеться виживати на копійки

2022 року після перерахунку пенсій багато українців при виході на заслужений відпочинок отримуватимуть менше свого прожиткового мінімуму.

У той же час Кабмін передбачив розмір виплат, який буде значно меншим від мінімально необхідної суми, повідомляє " OBOZREVATEL".

Так, у 2022 році дефіцит Пенсійного фонду України досягне позначки 200,6 млрд. гривень. Основними причинами цього є відсутність виразної державної політики щодо детінізації зарплат; відмова від підвищення мінімальної зарплати; складна ситуація економіки. Останню посилює зрив вакцинації.

У Кабінеті міністрів зосередилися на обіцянках запровадити накопичувальний рівень пенсійної системи, але він торкнеться лише майбутніх пенсіонерів. Більше того, при внесках з мінімальної зарплати розмір "накопиченої" пенсії буде ще нижчим, ніж за існуючої системи.

Тим часом, 11 мільйонів пенсіонерів, які сьогодні живуть на виплату з Пенсійного фонду, будуть змушені залишатися за межею бідності. Мінімальна пенсія до липня 2022 року буде на рівні 1934 гривень, у липні збільшиться до 2027 гривень, а у грудні – 2093 гривень.

Іншими словами, найменш забезпеченим українцям за рік додадуть лише 159 гривень, тоді як за розрахунками Мінсоцу, для повного задоволення базових потреб пенсіонеру на місяць необхідно 3692 гривень. Сюди не входять витрати на мобільний зв'язок, інтернет та харчування.

Середня зарплата у 2022 році за прогнозами Кабміну становитиме 15,2 тисяч гривень, тоді як у розвинених країнах рівень мінімалки становить близько 60% середньої зарплати. Таким чином, наступного року українцям потрібно заробляти щонайменше 9,1 тисяч гривень.

Раніше ми також повідомляли про те, як в Україні правильно розрахувати свій стаж для виходу на пенсію.