RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Раптовий візит Шойгу до Білорусі: реакція Банкової та пояснення ISW причини зустрічі з Лукашенком

3 грудня глава Міноборони країни-терористки РФ Сергій Шойгу прилетів у Білорусь на переговори з білоруським міністром оборони Віктором Хреніним під приводом внесення змін до російсько-білоруської міждержавної угоди про "спільне забезпечення регіональної безпеки у військовій сфері".

Про це написали в телеграм-каналі Міноборони РБ.

За словами Шойгу, тепер так звані союзницькі відносини з Білоруссю "набули особливого значення в умовах безпрецедентного тиску Заходу та його неоголошеної війни проти Союзної держави".

Читайте також: Не в Лукашенку особисто: у чому головна білоруська проблема Кремля

Не обійшлося на російсько-білоруських переговорах і без згадок про "ворожий курс США та їх союзників" і бравад про "готовність спільно забезпечувати військову безпеку Союзної держави" у намаганнях РФ поглинути Білорусь.

Після зустрічі з Хреніном Шойгу повинен був ще зустрітися з самопроголошеним президентом Білорусі Лукашенком для переговорів, тему яких не розголошують.

Однак аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що російський міністр оборони намагався тиснути на Білорусь, щоб та продовжувала підтримувати повномасштабну війну проти України й окупантські наступальні кампанії.

До того ж моніторингова група "Беларускі Гаюн" примітила декілька цікавих деталей:

  • раптовий візит Шойгу в Білорусь у вихідний раніше не анонсували;
  • менше ніж за годину після прильоту Шойгу він підписав протокол про внесення змін до у документ про регіональну безпеку з Хреніним;
  • підписували документ чомусь не в будівлі білоруського Міноборони чи іншого відомства, а прямо на аеродромі в Мачулищах, що очевидно свідчить про поспіх.

На цю подію не забарилася реакція Офісу президента: радник глави ОП Михайло Подоляк назвав зустріч Шойгу, Хреніна й Лукашенка "явкою з повинною".

"Кремль не втрачає надії розділити лаву підсудних зі своїми білоруськими партнерами. Сьогоднішня зустріч Лукашенка і Шойгу увійде в матеріали обвинувачення як розподіл злочинних ролей. Однак явка з повинною та викривальні покази пом’якшать відповідальність", - написав він у твіттері.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Росія перекинула до Білорусі великий ешелон з військовою технікою.