RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Росії готується нова мобілізація: як це вплине на хід війни

Оскільки під час так званої "часткової" мобілізації було виявлено багато недоліків у роботі військкоматів, керівництво ймовірно готує населення до нової хвилі призовників на війну в Україну - проте це не вирішить проблеми, які накопичилися в путінській армії.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни за 7 грудня.

За словами експертів, у вирішенні проблеми не допоможе ані загальна мобілізація, ані навіть офіційне оголошення війни Україні.

Читайте також: Замість військового стану: стало відомо, як проходитиме друга хвиля мобілізації в Росії

Повідомляється, що в Росії одночасно може навчатися близько 130 тисяч призовників протягом дворічного циклу призову у мирний час. За словами командувача Сухопутних військ України генерала-полковника Олександра Сирського, російські мобілізовані, які зараз прибувають на фронт, краще підготовлені, ніж ті мобілізовані, які прибули на фронт одразу після наказу Путіна про часткову мобілізацію від 21 вересня.

Варто зазначити, що на цю підготовку Кремлю знадобилося майже три місяці.

"Зусилля Кремля щодо формування сил, як і раніше, залежать від його здатності інвестувати час і ресурси у свій персонал. У керівництва РФ відсутнє довгострокове стратегічне планування", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що раніше в Росії офіційно відреагували на чутки про другу хвилю мобілізації, які поширилися у мережі. Так, прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков 6 грудня закликав росіян ігнорувати "провокаційні повідомлення", що, ймовірно, спрямоване на дискредитацію зростаючого впливу як російської опозиції, так і джерел, які дізналися про плани подальшої мобілізації.

Заходи також було посилено і з боку Володимира Путіна, щоб мобілізовані чоловіки та їхні сім'ї не скаржилися на проблеми з мобілізацією. Наприклад, він підписав закон про заборону мітингів в урядових будівлях, університетах, школах, лікарнях, портах, вокзалах, церквах.

Зазначається також, що у спробах підготувати росіян до нової хвилі мобілізації російські пропагандисти почали дедалі частіше говорити про "українську наземну загрозу російській території". А московські чиновники навіть розклеїли по всьому місту рекламу спецоперації, яку раніше ISW спостерігав лише у віддалених містах та населених пунктах улітку 2022 року у розпал російських кампаній із набору добровольців.

Раніше ми писали, що в Росії з'явиться єдина електронна база даних військовозобов'язаних, яка обмежить їхні громадянські права. Для цього в РФ оцифровують усі чинні документи військового обліку та архіви військкоматів.