RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Героїчна оборона Бахмуту та активізація військ у Білорусі: актуальні карти війни в Україні

Продовжується повномасштабна війна з російськими окупантами, минулої доби, 13 грудня, росіяни продовжували обмежені атаки на Донеччині, оборонялися на Луганщині та зміцнювалися на Херсонщині. Підозрювальна активність ворожих військ спостерігається також і в Білорусі.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Донецька область

Ситуація на цьому напрямі – найважча. За даними російських військових блогерів, ворог трохи просунувся в районі Бахмута, захопив Бахмутський завод шампанських вин та підприємство "Сініат". Окупанти також провели безрезультатні атаки у напрямку Авдіївки та Мар'їнки.

Луганська область

Окупанти провели контратаки на північний захід від Сватового та намагалися відновити контроль над територіями на захід від Кремінної. Українські сили успішно відбивають атаки та створюють укріплення на лінії Сватово-Кременна для нового наступу.

Херсонська область

Російські сили продовжують відступати на південь, вони облаштовують нові позиції в Херсонській області далі від Дніпра та споруджують "лінії Вагнера" біля В'язівки Запорізької області та Новотроїцької Херсонської області.

Повідомляється, що, вочевидь, українські військові зруйнували міст М14/Е58 через річку Молочна в Мелітополі. Росіяни збираються збудувати тимчасовий об'їзд протягом двох тижнів. Офіційно ворог заявляє, що втрата мосту ні на що не впливає, але військові блогери стверджують протилежне і критикують "владу", що ті не охороняли міст.

Читайте також: З'явились фото наслідків атаки "шахідами" по Київській області

Білорусь

13 грудня стало відомо про раптову перевірку бойової готовності армії Білорусі та перекидання колони військових ближче до кордонів України. У ході навчань буде розгорнуто білоруські підрозділи на полігонах по всій території Білорусі. Заплановано виконання інженерних завдань та відпрацювання форсування річок Неман та Березіна. Водночас, аналітики ISW, як і українські посадові особи вважають, що наступ на Україну з боку РБ вкрай малоймовірний.

Як повідомляв "Апостроф", радник Офісу президента Олексій Арестович прогнозує, що бойові дії в Україні почнуть втрачати інтенсивність з середини літа 2023 року, проте це може статися швидше, якщо президент РФ Володимир Путін помре.