RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Переселенців в Україні можуть позбавити виплат: міністр розповіла про механізм

Якщо після евакуації тимчасово переміщена особа переселяється на інше місце, це не означає, що людина обов'язково втратить допомогу, яку надають ВПО.

Про це, як пише "Кореспондент", розповів міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

За її словами, вона отримувала кілька повідомлень від ВПО, які переїжджали з області в область, підшукуючи для себе житло, а в управліннях соцзахисту вже нових регіонів їм казали, що вони не вже нібито втратили свій статус, оскільки виїхали з інших безпечних регіонів. .

Читайте також: Як не втратити виплату ВПО при зміні місця проживання: важливе пояснення

Насправді, як зазначила міністр, це не так, і якщо людині кажуть таке, то порушують її права. У таких випадках, наголосила вона, необхідно звертатися до Національної соціальної сервісної служби, контрольного органу, який має можливість зреагувати.

"Також можна писати скарги до органів місцевого самоврядування, тому що людина з пропискою Херсонської, Луганської, Донецької чи Запорізької областей є ВПО, незалежно від того, скільки разів вона переїжджає – допомога зберігається", - розповіла Оксана Жолнович.

Втім, завжди потрібно проінформувати відповідні служби про поточне місцезнаходження ВПО, щоб збалансувати навантаження на систему.

Якщо люди повертаються на своє постійне місце проживання, наприклад, у деокуповану Харківську область, то в такому разі допомога на проживання втрачає своє значення, оскільки колишній ВПО вже живе вдома.

"Відповідно, правильно, чесно та морально вчасно подати заяву про припинення виплат, щоб дати можливість скористатися такими виплатами іншим людям, які в цей момент їх потребують", - зазначила міністр соцполітики, додавши, що вони можуть отримати інші соціальні виплати, наприклад, якщо опинилися без роботи та претендують на допомогу по безробіттю.

Малозабезпечені люди також отримуватимуть відповідну допомогу. "У нас є набір підтримки, який ми готові запропонувати людям, залежно від наявних у них ризиків. Але саме ця допомога для ВПО – це допомога на проживання, і її потрібно цільово та адресно використовувати", - наголосила Оксана Жолнович.

Нагадаємо, що внутрішньо переміщені особи в Україні можуть стати в чергу на отримання безкоштовного тимчасового житла.