RU  UA

Хто тягне воза: експерт вказав на нюанс скандального закону про відповідальність військових

Ухвалений Верховною Радою закон 8271, що суттєво посилює кримінальну відповідальність військових, викликав сильний суспільний резонанс - менше ніж за добу петиція з ветування набрала 25 тисяч голосів. Однак його підтримав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, що ще раз показує, що дуже важливим питаннями є посилення відповідальності за дезертирство, що відображено у законі, проте спочатку потрібна профілактика.

Про це в ефірі Апостроф TV сказав Павло Жебрівський, голова Бойового братерства України.

"Ще в 2014 році воюючи під Дебальцево у 54 розвідбаті, я телефонував тодішньому міністру оборони Степану Полтораку і казав, що в армії повинні бути політвиховники -в кожному батальйоні вони мають надихати воїнів на виконання бойових завдань. Дуже важливо не поганяти того, хто "тягне воза"", - зазначив він.

Зараз, за словами Жебрівського, ми бачимо посилення відповідальності бійців, які воюють під обстрілами, але не бачимо відповідальності за розкрадання "гуманітарки", за те, що митники "кошмарять" волонтерів, всі разом кошмарять бізнес.

Читайте також: Настав час поставити крапку: Залужний висловився про закон за відповідальність військових

"Тобто посилюючи відповідальність воїнів - треба втричі посилити відповідальність бюрократів", - резюмував голова Бойового братерства України.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні запровадили нові умови служби за контрактом та продовжили відстрочку частини призовників.