RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Росія готувала удар по Кропивницькому: фото затримання коригувальника

Служба безпеки України затримала та знешкодила російського агента у Кропивницькому, який співпрацював з окупантами, збираючи інформацію про розміщення ЗСУ та об'єктів критичної інфраструктури на території регіону – ймовірно, Росія готувала черговий ракетний удар по електропідстанціях міста.

Про це повідомляється в Telegram-каналі СБУ.

Зазначається, що особливу увагу поплічник росіян звертав увагу саме на розміщення місцевих об’єктів енергетики. За вказівкою ворога коригувальник мав встановити GPS-трекер біля однієї з трансформаторних підстанцій у Кропивницькому, а за сигналами "маячка" окупанти хотіли скоригувати ракетний удар по українському енергооб’єкту.

Читайте також: Мав доступ до планів будівель: фото та подробиці про підозрюваного у коригуванні удару по Дніпру

У разі успішної повітряної атаки загарбники планували продовжити серію обстрілів по території обласного центру, використовуючи "наводки" агента фсб.

Для збору інформації агент виходив на місцевість та здійснював фото-, відеофіксацію українських об’єктів, які потім передавав ворогу через анонімні месенджери.

Служба безпеки встановила, що зрадником виявився місцевий житель, якого служба завербувала на початку повномасштабного російського вторгнення, а СБУ звернула на нього увагу через його прокремлівські погляди, які неодноразово він оприлюднював серед свого оточення.

Під час огляду місця події та обшуків за місцем проживання затриманого правоохоронці виявили:

  • GPS-трекер із сім-картою мобільного оператора;
  • телефони та комп’ютерну техніку із доказами листування з представником фсб.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Раніше ми писали, що СБУ вийшла на співробітника ФСБ у Херсоні, а в Сумах контррозвідка Служби безпеки затримала агента ФСБ, який отримав завдання влаштуватися до Управління оборонної роботи обласної військової адміністрації. Він мав збирати секретну інформацію про систему захисту регіону за умов збройної агресії РФ.