RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Росія готується до наступу на кількох ділянках: зведення Генштабу за 2 лютого

У Генеральному штабі ЗСУ оприлюднили зведення ситуації на фронтах станом на вечір 2 лютого. На триста сорок четверту добу протистояння російські окупанти продовжують активну розвідку та підготовку до наступу на окремих напрямках, посилюючи своє військо.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ на Facebook-сторінці.

Читайте також: Західні аналітики назвали три ключові етапи війни в Україні

Зараз, за інформацією Генштабу, тривають наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. При цьому противник зазнає великих втрат у живій силі. На решті напрямків окупанти обороняються.

За добу росіяни завдали два ракетних удари по цивільній інфраструктурі Краматорська на Донеччині, через що пошкодилися житлові будинки, дитяча поліклініка, школа, гаражі та автівки, постраждали мирні люди.

Також було завдано три авіаудари, більш ніж 15 обстрілів з РСЗВ, зокрема, по цивільних об’єктах н. п. Комишани Херсонської області. Отримали поранення четверо людей, зокрема п'ятирічна дитина. Також окупанти уразили цивільну інфраструктуру Очакова на Миколаївщині.

Залишається високою загроза подальших російських авіа- та ракетних ударів по території України.

Волинський, Поліський, Сіверський та Слобожанський напрямки: ситуація без істотних змін, наступальних угруповань не виявлено.

На полігонах Білорусі триває підготовка підрозділів росіян. Завершились спільні навчання авіаційного компоненту регіонального угруповання військ збройних сил двох країн. Проте повернення авіаційного угруповання противника на аеродроми постійного базування не зафіксовано.

Тривають обстріли російськими військами населених пунктів поблизу держкордону, що спричиняють втрати серед цивільного населення та руйнування приватної власності. Окупанти обстріляли райони Клюсів і Єліного Чернігівської області; Муравейні, Студенка, Катеринівки, Вовківки і Волфиного на Сумщині та Ветеринарного, Козачої Лопані, Стрілечої, Глибокого, Тернової, Стариці, Гатища, Вовчанська, Вовчанських Хуторів і Охрімівки Харківської області.

Куп’янський напрямок: ворог обстріляв райони населених пунктів Куп’янськ, Кучерівка, Кислівка і Котлярівка Харківської області та Стельмахівка - Луганської.

Лиманський напрямок: противник обстріляв Макіївку, Червонопопівку та Діброву на Луганщині.

Бахмутський напрямок: обстріляли н. п. Спірне, Білогорівка, Парасковіївка, Веселе, Бахмут та Іванівське Донецької області.

Авдіївський напрямок: під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Веселе, Сєверне, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Побєда.

Новопавлівський напрямок: обстріляли Вугледар, Богоявленку та Нескучне Донецької області.

Запорізький та Херсонський напрямки: накрили артилерією близько 15 населених пунктів. Серед них - Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка та Плавні Запорізької області.

Херсонський напрямок: артилерійських обстрілів зазнали Херсон, а також Новокаїри, Червоний Маяк, Зміївка, Берислав, Миколаївка, Тягинка, Понятівка, Інженерне та Антонівка Херсонської області.

"На тимчасово зайнятих територіях Донецької області росія готується до прихованої мобілізації. Зокрема, у місті Горлівка всі бюджетні та комунальні установи отримали наказ подати до окупаційного військового комісаріату списки осіб, які мають бронь. Усі ці люди будуть розглядатися спеціальними комісіями ворога з подальшим призовом на військову службу до лав противника. В районі Тавільжанки Куп’янського району Харківщини, противник готується до руйнування дорожньої інфраструктури, мінування мостів, дамб та переїздів", - додають у Генштабі.

Нагадаємо, як розповів військовий експерт, аеророзвідник ТрО ЗСУ Андрій Коваленко наступ російських військ вже розпочався. Плани ворога незмінні, вони хочуть взяти Бахмут, щоб далі піти у наступ на Слов'янськ та Краматорськ, а згодом окупувати всю Донеччину.