RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В "Інтерпайпі" розповіли, як вирішують проблему нестачі виробничого персоналу

Нестача виробничого персоналу є одним з найсерйозніших ризиків, через який можуть зупинитись заводи промислової компанії "Інтерпайп". Тому в компанії намагаються якщо не вирішити проблему повністю, то хоча б уповільнити її критичне загострення.

Про це пише видання "Форбс-Україна".

"Інтерпайп" створює для своїх працівників безпечні умови на виробництві, пропонує безпрецедентний соціальний пакет для співробітників у зоні бойових дій, працює зі студентами профтеху та технічних вишів, наймає працівників без відповідних навичок і навчає безпосередньо на виробництві", — каже директор з персоналу "Інтерпайпу" Віталій Пахомов. Крім того, більшість топменеджерів компанії навіть за можливості не працюють віддалено, фізично знаходяться разом з колективами, чим мотивують працівників.

З початком повномасштабного вторгнення РФ плинність персоналу в "Інтерпайпі" скоротилась, проте проблема кадрового голоду на всіх виробничих дільницях зберігається. Ринок праці в прифронтових регіонах звузився через мобілізацію та від'їзд населення. Частково кадровий дефіцит "Інтерпайп" компенсує коштом підрядних організацій, повертає на роботу пенсіонерів, максимально утримує внутрішніх ветеранів та залучає зовнішніх, працевлаштовує жінок. Але це точкові рішення, які пом'якшують проблему, а не вирішують її.

"Системна робота ведеться у двох напрямках. Перший – утримати поточний кваліфікований персонал, який наразі постійно працює понаднормово, іноді без вихідних. Звісно це компенсується матеріально. А з урахуванням 20% підвищення зарплати з березня поточного року фактичний заробіток на підприємствах "Інтерпайп" – найвищий у галузі", – розповідає Віталій Пахомов.

Для робітників, зокрема в зоні бойових дій (в Нікополі) створені максимально безпечні умови: робочі місця обладнані мобільними укриттями, функціонують капітальні сховища, пропонується безпрецедентний соціальний пакет. З початком обстрілів Нікополя неповнолітніх дітей співробітників з супроводжуючими дорослими евакуювали в безпечне місце, організували побут, дозвілля та навчальний процес коштом компанії. У разі ворожих влучань компанія допомагає з відновленням житла. Також проводиться навчання робітників суміжним професіям, аби мати змогу ротувати персонал, наймання робітників без фахової освіти, необхідного досвіду роботи та кваліфікації й навчання людей на виробництві.

"Ми готові навчати працівників з нуля. Якщо подивитись статистику за останні два роки, 80% нових працівників прийшли до нас без досвіду та здобули робітничу спеціальність вже на виробництві. Під кожну робітничу спеціальність ми маємо ліцензовану програму навчання тривалістю 2, 3, іноді 6 місяців. Є теоретичний блок і практика на виробництві. Останньою керує виробничий наставник, виконуючи свою поточну роботу, він паралельно навчає учня", – розповідає Віталій Пахомов.

Окрему роботу "Інтерпайп" проводить зі студентами профтехзакладів та вишів регіону, одна з ініціатив – спеціальні навчальні програми для студентів вишів і залучення їх надалі на позиції лінійних керівників (майстрів) на виробництві, яка стартувала для учасників із поточним навчальним роком.