RU  UA  EN

Четвер, 20 червня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 червня

Всі новини

Путін поклав "обидва ока" на Швецію: скандинави розкрили плани Кремля в Балтійському морі

Російському диктатору Володимиру Путіну замало окупованих земель в Україні та інших країнах, що постраждали від його терористичних дій, – тепер глава Кремля поклав око на Балтійське море.

Про це заявив головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаель Бюден, інформує "RND".

За його словами, Путін бажає контролювати Балтійське море, аби потім мати контроль над шведським островом Готландом.

"Так, я впевнений, що Путін поклав навіть обидва ока на Готланд. Мета Путіна – отримати контроль над Балтійським морем. Ймовірно, він також поклав око на Аландські острови. Росіяни уважно стежать за тим, що відбувається на входах і виходах до Балтійського моря", – сказав командувач.

Він наголосив, що якщо Росія встановить контроль і перекриє Балтійське море, це значно вплине на життя у Швеції та всіх інших країнах регіону.

"Ми не можемо цього допустити. Балтійське море не повинно стати ігровим майданчиком Путіна, де він може залякувати членів НАТО", – додав Бюден.

За його словами Готланд є шведською територією, тому Швеція несе відповідальність за його захист, а Готланд має право на захист.

Читайте також: 10 років тому Путін захопив Крим: як це відбувалось

"Були часи, коли ми скоротили нашу військову присутність на Готланді до того, що у нас там був лише добровольчий підрозділ Національної гвардії. Ці мирні часи минули. Війна в Україні змінила політичну ситуацію в Європі, і нам довелося масово озброїти Готланд. Зараз ми охороняємо острів за допомогою постійно дислокованих на ньому підрозділів і тимчасово перекидаємо туди додаткові сили, якщо небезпечна ситуація зростає", – пояснив він.

Головнокомандувач також заявив, що Швеція захищає Готланд, а також може використовувати острів для наступальних операцій у разі необхідності.

"Ми дуже зацікавлені в тому, щоб морський шлях залишався відкритим і щоб контролювати те, що відбувається над і під поверхнею води. З Готланду ми можемо допомогти іншим країнам НАТО в Балтійському морі жити в безпеці. Але якщо Путін вторгнеться на Готланд, він зможе загрожувати країнам НАТО з моря. Це був би кінець миру і стабільності в Північному і Балтійському регіонах", – додав Бюден.

Варто зазначити, що днями російська влада ухвалила рішення в односторонньому порядку змінити морські кордони країни з Литвою і Фінляндією в Балтійському морі. Міноборони РФ підготувало документ, згідно з яким Росія планує оголосити частину акваторії на сході Фінської затоки та біля міст Балтійськ і Зеленоградськ у Калінінградській області своїми внутрішніми морськими водами. Для цього будуть змінені географічні координати точок, що визначають положення вихідних ліній, від яких відміряють ширину територіального моря РФ та прилеглої зони біля узбережжя та островів. На кордоні з Фінляндією уряд РФ має намір скоригувати координати в зоні островів Йяхі, Соммерс, Голланд, Родшер, Малий Тютерс, Вігрунд, а також поблизу північного входу в річку Нарва, як зазначено в додатку до постанови кабміну. На кордоні з Литвою під перегляд потрапили зони Куршської коси в Гданській затоці, райони мису Таран, мису на південь від мису Таран, а також Балтійська коса.

Острів Готланд — найбільший шведський острів у Балтійському морі, на його території утворено лен Готланд. Адміністративний центр — Вісбю.

Раніше ми писали скільки росіяни хочуть "мобілізувати" у Запорізькій області.

  • Вас може зацікавити:

"Ввічливі люди", захоплення Криму і Донбас: головні події початку неоголошеної російсько-української війни

Бої за Часів Яр тривають: яка зараз ситуація і чим загрожує захоплення міста

Росія мобілізує 300 тис українців з окупації: Шойгу підписав наказ