RU  UA  EN

Вівторок, 24 вересня
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Новини

24 вересня

Всі новини

Кошти не для армії: полярники відреагували на закиди щодо дослідження пінгвінів

Останнім часом в українському інформаційному просторі з’явилося кілька публікацій про те, що Україна витрачає мільйони гривень на фінансування антарктичної програми. Дослідники стверджують, що це була цілеспрямована інформаційна атака

Свою думку висловили в Національному антарктичному науковому центрі.

Читайте також: В Раді створили слідчу комісію щодо зведення фортифікацій і придбання дронів для ЗСУ

Дослідники зазначили, що кошти програми неможливо витратити на військові потреби, тому що програму фінансують із гуманітарної частини держбюджету, який поповнюють партнери, за умови що ці гроші будуть виділені лише на цивільні потреби.

"Крім бюджетних коштів, програма фінансується коштом міжнародних проєктів та співпраць. Наприклад, Польська антарктична програма вже третій рік частково фінансує експедиції нашого наукового судна "Ноосфера", а в програмах Єврокомісії "Горизонт" НАНЦ на конкурсній основі виграв фінансування вже трьох проєктів, ще чотири – на розгляді", – зазначили у науковому центрі.

Деякі ЗМІ, що поширювали повідомлення про "гроші на пінгвінів", стверджували, що бюджет програми зріс у 10 разів. Натомість у НАНЦ заявили, що бюджет антарктичної програми залишається незмінним з 2022 року.

"Наша улюблена маніпуляція – про "гроші на пінгвінів", яку поширили навіть деякі поважні медіа. Основними дослідженнями на нашій станції завжди були геофізичні та метеорологічні, а пізніше додалися біологічні. З 93 наукових заходів Держпрограми пінгвіни фігурують у двох. У відсотках це – 0,035% від загальних видатків на роботу в Антарктиці", – зазначили у науковому центрі.

Науковці наголосили, що антарктичну програму не можна призупинити на час війни. За словами НАНЦ її можна або продовжити, або ліквідувати.

"Безперервні спостереження для світової науки мають величезну цінність саме тим, що робляться постійно в один час за одними методиками, тобто доступні для порівняння. Ряди даних з "дірками" не мають цінності для науки, тобто перервати спостереження зараз – це обнулити українські зусилля та інвестиції попередніх трьох десятиріч, разом із півстолітніми зусиллями та інвестиціями Британії", – заявили в НАНЦ.

У науковому центрі також зазначили, що Антарктична програма має не лише наукове, а й політичне значення.

Україна – одна з небагатьох країн, які мають цілорічні спостережні станції в Антарктиді та мають право голосу в Договорі про Антарктику. Цей вплив може бути втрачений, якщо дослідження припинити.

Раніше "Апостроф" писав про те, що Китайська Vorex блокує закупівлю труб для України.

  • Вас може зацікавити:

Майже 1,3 млрд гривень економії на постачанні продуктів армії: у ДОТ звітували про вдалі торги

Дороги замість дронів: у прифронтовій Костянтинівці оголосили тендер на шалену суму

Скандальні закупівлі: водоканал відкинув дешевшого постачальника, через "проблеми" з Windows