RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Приготуйте цю страву, щоб жити в достатку весь рік: яке свято 13 червня і що не можна робити

Через перехід ПЦУ на новоюліанський календар дати деяких церковних свят в Україні зсунулися – зокрема, пам’ять святої мучениці Акилини православні християни вшановують 13 червня.

Про традиції та прикмети цього дня розповідає "Апостроф".

Так, Акилина, свята мучениця, прожила у III столітті в Солуні (сучасна Салоніки, Греція). Її біографія та страждання пов'язані з часом переслідування християн за імператора Римської імперії Діоклетіана.

Акилина народилася в сім'ї, де панувала християнська віра. Вже з раннього дитинства її виховували відповідно до християнських засад, і вона славилася своїм благочестям та милосердям. Її глибока пристрасть до Христа вражала всіх навколо, і вона завжди намагалася поширити свою віру серед інших, незважаючи на ризики, пов'язані з цим.

По велінню римського намісника в Солуні, Акилина була заарештована за розповсюдження християнської віри. Піддаючи її жорстоким покаранням, намагаючись змусити відректися від віри. Однак вона лишалася непохитною у своїх переконаннях і мужньо перенесла всі страждання. Урешті-решт, її стратили.

Читайте також: Церковні свята у червні 2024: на які дати випадають великі свята

Окрім цього, 13 червня православні християни вшановують пам'ять святого Трифилія, єпископа Левкусії Кипрської і преподобного Антонія Падуанського. Він проповідував Євангеліє та допомагав вірянам. Святий Трифилій славиться своєю святістю та здібністю до чудес. Його молитви врятували від хвороб та небезпек багатьох вірних. Крім того, він активно протистояв язичницьким обрядам та пропагував християнство.

Прикмети 13 червня

  • бджоли від ранку вже в полі — буде ясний день.
  • вночі багато зірок — до великого урожаю грибів та ягід.
  • сильна злива до похолодання, спека — зима буде холодна.

Що не можна робити 13 червня

Цього дня старалися утриматися від будь-яких пропозицій з приводу роботи, оскільки це могло викликати сумніви у професійному рівні працівника. Заборонялося займатися важкою фізичною працею, щоб уникнути можливого погіршення стану здоров'я.

Що можна робити завтра

Цього дня обов'язково подавали страви з гречки. Вважалося, що ця крупа сприятиме покращенню матеріального стану родини. Важливо було ставитися до життя оптимістично, щоб радіти протягом усього року.

Нагадаємо, у третю неділю червня в Україні традиційно відзначатимуть День батька. 2024 року дата свята випадає на 16 червня.

  • Вас також може зацікавити:

Магічні ритуали на Трійцю: як привернути удачу і відвести біду

Коли святкуємо Трійцю в 2024 році: чи зміниться дата і що треба знати про свято

Календар свят та вихідних у червні: скільки українці відпочиватимуть