RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

Всі новини

Що робити військовозобов’язаному, якщо повістку надіслали поштою: юристка назвала алгоритм дій

Вручення повістки поштою з 16 липня передбачає декілька варіантів дій військовозобов’язаного. В деяких випадках від повістки поштою можна навіть відмовитись.

Про це для "Новини Pro" розповіла адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко.

Читайте також: Повістки поштою і через голів ОСББ: українцям готують нові "сюрпризи" після 18 липня

Аніщенко нагадала про те, що з 16 липня в Україні військовозобов’язані зможуть отримати повістку поштою. В такому випадку, за словами адвокатки, є три варіанти подальших дій:

  • військовозобов’язаний може підписати отриману повістку та зʼявитися до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки впродовж двох тижнів;
  • підписати повістку, але відправити її назад без подальшого візиту до ТЦК та СП;
  • не підписувати отримання повістки, проігнорувавши її.

Проте, як вказує Аніщенко, є нюанс стосовно останніх двох сценарії дій:

"... у двох останніх сценаріях отримувач вважатиметься ухилянтом від мобілізації та буде покараний, згідно з чинним законодавством України".

Чи можна відмовитись від повістки поштою

Катериною Аніщенко вказала, що у деяких випадках військовозобов’язаний таки може відмовитись від отримання повістки поштою. Серед можливих вона згадує два варіанти:

  • у випадку, коли повістка була неправильно оформлена, наприклад, вона не містить необхідної інформації, підпису чи печатки керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • у випадку, якщо повістка прийшла не як рекомендаційний лист, а, наприклад, її вручили разом із квитанцією на оплату електроенергії.

В таких випадках, як зауважила адвокатка, військовозобов’язаний може на пошті відмовитись від неправильно оформленої повістки та в присутності працівника пошти (обов'язково з підписом) оформити відповідний акт, щоб повернути повістку із зазначеною причиною повернення.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що треба знати про дії ТЦК за умов вручення повторної повістки.

  • Вас також може зацікавити:

Повістки будуть розсилати поштою: як покарають військовозобов’язаних, що проігнорують

Після якої дати висилатимуть повістки поштою і що загрожує тим, хто не оновив дані

Коли відмова від повістки є законною: юристи назвали єдину умову

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.