RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Експерт пояснив спроби представника президента в Кабміні Геруса перенести ринок електроенергії

Президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець заявив, що представник президента в Кабміні Андрій Герус наполягає на перенесенні термінів запуску нового ринку електроенергії, лобіюючи інтереси феросплавних заводів підприємця Ігоря Коломойського.

Про це пише "Деловая столица".

"Відстрочка впровадження ринку електроенергії дуже комусь потрібна. І це точно не населення, дитячі садки та лікарні, якими прикривається представник президента Андрій Герус. Відстрочка точно потрібна феросплавним заводам Ігоря Коломойського, чиї інтереси насправді лобіює Герус", - написав він.

Керівник Асоціації енергетики України скептично оцінює перспективи лобістських зусиль Ігоря Коломойського.

"Навіть те, що вдалося продавити рішення в Комітеті, не говорить, що законопроект, яким відтермінують ринок, буде проголосований в залі парламенту. Залишилася один пленарний тиждень, а законопроект не включений до порядку денного сесії, і голосів за це немає. Тому феросплавним заводам Ігоря Валерійовича необхідно враховувати в своїх фінансових планах ринкову вартість електроенергії, а його лобістам - переключитися на просування законів, які необхідні для галузі електроенергетики та країни, а не тільки структурам олігарха", - відзначає він.

Раніше аналогічну позицію висловлював нардеп Мустафа Найєм, який повідомив, що близький до президента Зеленського бізнесмен Ігор Коломойський намагається "поховати" ринок електроенергії, оскільки його запуск загрожує йому мільярдними втратами.

"Якщо енергоринок запрацює, ціна на електроенергію зросте, в першу чергу, для промислових споживачів. У виробництві феросплавів і металургії, де зосереджені інтереси Коломойського, вона становить до 50% структури собівартості. Вільний ринок загрожує лідеру групи "Приват" багатомільярдними втратами. І зараз робиться все, щоб цей процес відкласти на невизначений термін", - заявив народний депутат.

Другий етап нового ринку електроенергії відповідно до Закону України "Про ринок електроенергії" повинен бути запущений 1 липня 2019. Запуск ринку електроенергії є умовою програми співпраці України з МВФ, згідно з якою планується отримати в поточному році 2,5 млрд доларів кредиту, а також надання макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 500 млн євро.