RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Еколог оцінила перспективи виконання зобов'язань України зі зниження викидів вугільної генерації

Внесення змін до Національного плану по скороченню викидів від великих спалювальних установок не вплине на темпи скорочення викидів. За рахунок зниження вироблення електроенергії на ТЕС, Україна і так дотримується всіх необхідних норм. Але зсув термінів - це скоріше превентивний захід для того щоб не допустити енергетичного колапсу і почати вирішення ключової проблеми - пошук економічних інструментів реалізації екологічних заходів Нацплану.

Так прокоментувала для "Апострофа" рішення Кабміну про перенесення термінів реалізації Національного плану по зниженню викидів від вугільної генерації, Світлана Берзіна, голова громадської ради при Міністерстві екології та президент Всеукраїнської громадської організації "Жива планета".

Питання перегляду Національного плану зі скорочення викидів від великих спалювальних установок розглядалося ще на початку року на одному із засідань громадської ради при Міністерстві екології.

"Прийнятий Нацплан орієнтований на європейські норми, але на жаль, не враховує економічні реалії. З моменту його прийняття уряд не забезпечив прийняття актів права щодо введення економічних інструментів підтримки його реалізації. Окрім цього, на терміни реалізації запланованих заходів з модернізації ТЕС України впливає і скорочення ринку споживання на енергетичному ринку. Адекватна оцінка ситуації дозволила би сформулювати пропозицію від громадськості - провести перегляд і актуалізацію плану"- пояснила еколог.

Щодо міжнародних зобов'язань щодо скорочення викидів - Україна виконає їх за рахунок зниження вироблення електроенергії на ТЕС. Зсув термінів по модернізації необхідно розглядати як превентивний захід для того щоб не допустити енергетичного колапсу і приступити до вирішення ключової проблеми щодо забезпечення дієвими економічними інструментами реалізації запланованих заходів.

"Внесення змін до Нацплану передбачає зміщення термінів реалізації екологічних заходів вугільної генерації. При цьому, незважаючи на зміщення термінів, Україна все одно у повній мірі виконує всі зобов'язання перед Європою і скорочує викиди згідно лінійного тренда скорочення викидів. Тобто не збільшує і не залишає на поточному рівні, а знижує. Перш за все за рахунок зниження вироблення електроенергії на ТЕС", - зазначила Світлана Берзіна.

Експерти пояснюють, що до виконання документ був прийнятий в кінці 2017 року і обсяг викидів першого року (2018) його реалізації були визначені на рівні 2012 року. У той же час в період з 2012 по 2018 р зважаючи на кризові явища в економіці і військові дії на сході України в країні значно скоротився видобуток вугілля, що призвело до падіння виробництва електроенергії на ТЕС. Як наслідок - значно скоротилися обсяги викидів, що нижчі зобов'язань України перед Європою, які прописані в Нацплані.

"Реалізація екологічних заходів може бути перенесена на кілька років без загрози виконання Україною своїх міжнародних зобов'язань перед Енергетичним співтовариством. Основна проблема пов'язана з перенесенням, - Нацплан сьогодні не відповідає реальним економічним умовам. Підкреслюю, що бачу в цьому превентивну міру. Модернізація повинна здійснюватися, ми повинні прагнути до високих європейських стандартів щодо скорочення викидів стаціонарними джерелами забруднення, але при цьому необхідно адекватно оцінювати реалії і почати працювати над пошуком економічних інструментів реалізації досягнення цієї мети", - резюмувала Берзіна.