RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

У АЕУ закликали депутатів не підтримувати проектів з імпорту електроенергії, які загрожують євроінтеграції

Депутатів просять не підтримувати законопроекти з імпорту електроенергії, що загрожують євроінтеграції, адже після підтримки профільним комітетом, вони призведуть до збитків в енергетичній галузі.

Про це йдеться у зверненні президента Асоціації енергетики України Олександра Трохимця до народних депутатів України.

Експерт зазначає, що підтримані Комітетом з питань енергетики та ЖКП проекти законів "Про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" (№ 2233) та "Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електричної енергії" (№2236-2) передбачають можливість імпорту електроенергії за двосторонніми договорами з країн, що не є учасниками Енергетичного Співтовариства, застосування цінових обмежень на ринку електроенергії законом, вибіркове застосування права відключення від енергосистеми окремих електростанцій, що працюють на відновлюваних джерелах енергії.

Трохимець наголосив, що запровадження таких норм у законодавство порушує Угоду про Асоціацію України з ЄС в частині енергетики, адже Україна взяла на себе зобов’язання імплементувати європейські норми права в українське законодавство. Таким чином, це може ускладнити відносини України з ЄС та загрожує євроінтеграції, і може спричинити зняття санкції з Росії. Він закликав депутатів не підтримувати ці проекти на голосуванні у Раді.

"Негативні наслідки, до яких може призвести прийняття законопроектів 2233 та 2236-2:

1. Додаткові аргументи для зняття санкцій з Російської Федерації через створення прецеденту вільної торгівлі електроенергією, що не відноситься до критичного імпорту та ядерної безпеки.

2. Нанесення збитків українським енергогенеруючим підприємствам та українській економіці в цілому через виведення коштів на зовнішні ринки.

3. Ускладнення взаємовідносин з ЄС та відміна останніх здобутків - в тому числі і безвізового режиму", - написав Трохимець.

На засіданні Комітету ВР з питань енергетики та ЖКП 16 жовтня було схвалено законопроект Андрія Геруса "Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електричної енергії" (№2236-2), яким пропонується скасувати можливість імпорту електроенергії з РФ, але залишити з Білорусі.

На думку народного депутата України, члена комітету Михайла Бондаря законопроект Геруса знищує ринок електроенергії та повертає енергетику до ручного управляння, що призведе до зриву євроінтеграції України і посилення енергозалежності від Росії.

Раніше Європейська Бізнес Асоціація висловила занепокоєння тим, що важливі для енергетичної галузі законопроекти були схвалені Комітетом ВР з питань енергетики та ЖКП з порушенням регламентних норм.