RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Експерт розповів, як Коломойський за допомогою Геруса збільшує свій вплив в електроенергетиці

Голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус допомагає бізнесменові Ігорю Коломойському збільшувати рівень впливу на ринок електроенергії.

Про це написав член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в Facebook, передає "Обозреватель".

"Коломойський підгортає під себе ринок електроенергії. Йому допомагає глава профільного енергетичного комітету ВРУ Андрій Герус, який з експерта перетворився в депутата-лобіста", - написав Корольчук.

Експерт нагадав, що Герус пролобіював поправку про відновлення імпорту електроенергії з РФ для Коломойського, щоб він міг отримувати дешеву електроенергію для своїх підприємств. Також він отримує дешевий струм за рахунок "схем" в держкомпанії "Центренерго". На думку Корольчука, глава держави не може не знати про ці факти.

"Не віриться, що Зеленський не знає про відновлення корупційних схем "Центренерго" і близькості до них бізнес-середовища Коломойського. Вугілля російське для "Центренерго" продає компанія "Нафта Форс" з орбіти олігарха, і голова комітету Герус захищає поставки такого вугілля, і електроенергію за пільговою ціною отримають феросплавні заводи Коломойського. А історія з імпортом електроенергії з Росії, яку прозвали вже "формулою Геруса"? Там також активно працює компанія "Юнайтед Енерджі", яка раніше продавала газ для "Дніпроазоту" і входить в групу Коломойського", - написав Корольчук.

Експерт зазначив, що у президента є важелі впливу для припинення зловживань з боку олігарха. Він підкреслив, що відсутність реакції з боку глави держави на дії Геруса-Коломойського вдарить по його рейтингу і може привести до висунення звинувачень в корупції проти нього.

"Все це загрожує Зеленському, оскільки рано чи пізно народ перестане вірити, що він і олігарх Коломойський "вже давно не бізнес-партнери". ЗМІ нагадають, що енергетичний бізнес - це бізнес президентів. І в такому випадку проблеми зі зниженням рейтингу будуть здаватися квіточками в порівнянні зі звинуваченнями в корупції. Зрештою, Зеленський пішов в президенти, щоб знищити корупцію, а не очолювати її", - написав Корольчук.

18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку: дозволити закуповувати українським споживачам імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Однак з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт/год до 4,5 млн кВт/год на добу.

Раніше ЗМІ оприлюднили інформацію, що держкомпанія "Центренерго" підписала контракт на закупівлю російського вугілля на 400 млн грн з бориспільською фірмою "Нафта Форс", засновник і директор якої має відношення до діяльності групи "Приват". Причому "Центренерго" закуповує вугілля по 2500 грн за тонну, що вище ціни за формулою "Роттердам+", яка становить 1740 грн за тонну. У той же час вироблену з цього вугілля електроенергію компанія продає за заниженим тарифом (1,3 грн кВт/год) підприємствам, власником яких є Ігор Коломойський, коли собівартість струму становить 1,9 грн кВт/год.