RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Україна і Росія досягли важливої домовленості щодо транзиту газу: розкрито подробиці

На черговому раунді газових переговорів між Україною і Російською Федерацією, які проходили 13 грудня в Відні, сторони домовилися про обсяги транзиту і ведуть дискусії про терміни дії контракту.

Про це повідомляють добре поінформовані джерела "Апострофа", знайомі з ходом переговорів.

За словами одного зі співрозмовників видання, питання про те, на який термін буде підписано контракт, залишається на сьогодні відкритим. "Росіяни пропонують 3 роки, ми - 10 років. Можливо, зійдуться на 5-ти", - уточнив він.

Ще одне джерело повідомило, що є чітка домовленість щодо обсягів транзиту. У перший рік він становитиме не менше 60 мільярдів кубометрів, у другій - 40 мільярдів, в третій і наступні - 30 мільярдів. "При такій схемі росіяни можуть погодитися і на 10-річний контракт", - додав співрозмовник "Апострофа".

Крім того, джерело "Апострофа" повідомило, що від переговорів фактично відсторонений глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв, який не брав участі на зустрічі у Відні. Тепер головним переговірником щодо газу, якщо не брати до уваги президента, став Юрій Вітренко - саме він був у складі української делегації на зустрічі в Парижі.

За словами джерела, виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко подобається і президенту Зеленському, і українському олігархові Ігорю Коломойському, який продовжує впливати на прийняття рішень у вищих ешелонах української влади.

Детальніше про газові переговори України і Росії читайте в матеріалі "Апострофа": Між 3 і 10 роками: як Зеленський домовляється про газ з Росією.