RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Провал законопроекту 2543 в інтересах ділків, які мають намір дешево скупити об'єкти ВДЕ - екс-губернатор

Рішення про ретроспективний перегляд "зеленого" тарифу можуть лобіювати бізнесмени, які прагнуть скупити діючі проекти в сфері ВДЕ.

Про це заявив екс-глава Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, коментуючи відмову комітету ВР з енергетики на чолі з Андрієм Герусом від підтримки компромісного законопроекту №2543 про добровільну реструктуризацію "зеленого" тарифу, передає "Обозреватель".

Екс-губернатор попередив, що неприйняття компромісного рішення і ретроспективна зміна "зеленого" тарифу спровокує численні судові позови інвесторів проти України.

"Як тільки буде прийнятий ретроспективний перегляд "зеленого" тарифу, тільки по Херсонській області інвестиції, які будуть не реалізовані, це близько 2 млрд доларів. Це все будуть позови до суду проти України", - сказав Гордєєв.

Він не виключає, що кінцевою метою рішення про ретроспективне зниження "зеленого" тарифу може бути прагнення окремих бізнесменів захопити вже працюючі проекти в сфері альтернативної енергетики.

"Може, це нагнітання, щоб потім ці проекти певні ділки теж скупили за недорого, і потім самі їх проводили. Може бути такий варіант, він теж розглядається інвесторами. Але в будь-якому випадку це неприйнятна державна політика по інвестиційному клімату в Україні", - вважає Гордєєв.

6 грудня о Верховній Раді був зареєстрований проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики" (№2543), який передбачає можливість добровільної реструктуризації "зеленого" тарифу. За словами одного зі співавторів законопроекту, народного депутата Людмили Буймистер, він є компромісним, а умови реструктуризації "зеленого" тарифу погоджені з ключовими гравцями ринку ВДЕ.

13 грудня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань енергетики і комунальних послуг під головуванням голови комітету Андрія Геруса депутати з фракції "Слуга народу" відмовилися підтримати законопроект № 2543 "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики". За проголосували 8 з 17 членів комітету, проти голосували члени комітету-депутати від "Слуги народу".