RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Українська газова труба може перетворитися на купу металобрухту: названий небезпечний план Кремля

Поставки російського газу в ЄС через Україну можуть припинитися в 2020 році, а українська газотранспортна система стане металобрухтом.

Про це повідомляє "Апостроф".

У січні 2020 року закінчується термін дії нинішнього контракту на транзит газу між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом", який був підписаний тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко 18 січня 2009 року.

"З 19 січня 2020 року, якщо не буде укладений новий договір, транспортування російського газу в Європу через Україну не буде регулювати будь-якої документ", - йдеться в повідомленні.

За словами виконавчого директора НАК "Нафтогаз" Юрія Вітренка, "поставки російського газу в ЄС через Україну можуть припинитися в 2020 році", тобто після закінчення дії нинішніх газових домовленостей. Він без будь-яких натяків прямо заявив, що НАК "Нафтогаз" не веде ніяких переговорів і не робить будь-яких кроків для вирішення проблеми. А відсутність нової домовленості про транзит на період після 2020 року, за його словами, "це найбільш вірогідний сценарій".

Також Вітренко наголосив, що в грудні цього року Росія закінчить будівництва "Північного потоку-2" і тоді у РФ не буде необхідності використовувати український транзит.

"Відповідно, українська газотранспортна система просто виявиться тисячами тонн нікому не потрібного металу, використовувати який можна хіба що в якості металобрухту - про що вже мріють переробники металобрухту в Туреччині і ЄС", - відзначають в повідомленні.

Як зауважив один з учасників експертної дискусії в Європейському політичному центрі, в ЄС після заходу залишилося стійке враження, що здійснювати транзит через Україну або постачати російський газ в країну в наступному році не зацікавлений ніхто - ні Росія, що ще можна зрозуміти, ні Україна, що зрозуміти європейцям трохи важче.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Росія готує "газовий" удар по Україні: що допоможе уникнути катастрофи".