RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Державна аудиторська служба блокує роботу оборонних підприємств - деталі скандалу

Виробники товарів оборонного сектору б'ють на сполох, бо ЗСУ можуть залишитись без техніки, одягу та озброєння, адже Державна аудиторська служба блокує роботу цих підприємств.

15 вересня у Києві пройшла прес-конференція, в заході прийняли участь заступник гендиректора з юридичних питань ТОВ "ПК "Пожмашина" Роман Середа, гендиректор підприємства "Українська бронетехніка" Владислав Бельбас та керівник Всеукраїнського об'єднання роботодавців легкої промисловості Олександр Соколовський.

Вони вказали, що ДАС вимагає повернути прибуток оборонних підприємств за 2022, і цим ігнорує Закон України "Про оборонні закупівлі" та постанову Кабміну №363 від 3 березня 2021. Законодавство ж дозволяє постачальникам та виробникам мати прибуток та включати його до калькуляції. Дії ДАСУ можуть привести до зупинки виробництва товарів для фронту і підриву обороноздатності країни. Раніше ДАСУ почало розсилати листи до держструктур з вимогою повернути прибуток приватних підприємств, в яких закуповували товари чи техніку у 2022. Зокрема надійшов лист від ДСНС Львівської області до ТОВ "Промислова компанія "Пожмашина".

"На замовлення ДСНС Львівської області була проведені процедури закупівлі: придбано 3 пожежні машини, кожна за ціною 16 млн грн. Прибуток "Пожмашина" з кожної одиниці техніки складає 1,95 млн грн. Західний офіс Держаудитслужби провів перевірку та через обласне ДСНС вимагає повернути за 3 машини протягом місяця 3,4 млн грн. Інакше Держаудитслужба погрожує судом. Як юрист компанії повідомляю, що вимога від виробника повернути прибуток за минулий рік не корелюється з Цивільним кодексом України… З цього прибутку підприємство у 2022 сплатило всі податки… Держава не зможе повернути ці податки, адже вони вже витрачені на інші цілі", - сказав Роман Середа.

Владислав Бельбас повідомив, що його підприємство "Українська бронетехніка" із прибутку за 2022 сплатило податки, і ці кошти проінвестовані у виробництво.

"За півтора року ми передали Силам Оборони вже близько 30 тис. тон боєприпасів та озброєння. За період з 24 лютого 2022 по 1 вересня 2023 сплатили податків на суму понад 120 млн грн та офіційно підтримали волонтерські фонди на понад 25 млн грн... Залишок прибутку реінвестується у розвиток виробництва… Державне бюро розслідувань в даний момент фальсифікує справу проти нашої компанії, що стане прецедентом для атаки на весь ВПК. Маючи на руках юридично нікчемний висновок Держаудитслужби, нас хочуть звинуватити у нанесенні збитків державі через отримання нами прибутку… Дії ДБР призведуть до зупинки виробництва мінометів, броньованих автомобілів, постачання критично-важливих боєприпасів й збільшенні втрат на полі бою", - зазначив Бельбас і назвав ситуацію "спланованою диверсією".

Олександр Соколовський зазначив, що рішення ДАСУ ставить під загрозу постачання товарів на фронт: "Виробники не отримують весь прибуток, зазначений у калькуляції Міноборони… Коливання курсу гривні до долара, використання електроенергії, коли працюєш на генераторах, обстріл ворогом підприємства. Ці фактори важко спрогнозувати. Але вони впливають на прибуток: з 10% він може скласти 7% чи 1%. З юридичної точки зору претензії від державних структур до підприємств оборонного сектору не мають ніяких перспектив", - резюмував Соколовський.