RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Подешевшало, але стало дорожче: що відбувається з цінами на продукти в Україні

Стали відомі зміни вартості продуктів за три місяці весни на українському ринку.

Про це повідомляє видання "Сегодня".

Журналісти розглянули ситуацію зі стрибками цін на продукти в Україні. Вони дізналися вартість інгредієнтів для п'яти популярних страв: борщ, бутерброд з салом, овочевий салат, вареники з грибами і картоплею, компот. Фахівці Української аграрної конфедерації (УАК) на підставі даних Держстату підрахували, скільки це коштує і як змінилися ціни за три весняні місяці.

Як стало відомо завдяки підрахункам, середньостатистичний обід українців подешевшав більш ніж на 3 гривні. Але за рік подорожчав на 11%, що приблизно відповідає індексу інфляції.

Незважаючи на загальне здешевлення обіду, ціна на чотири з п'яти страв підвищилася. За словами аналітика УАК Нелі Онищенко, головна причина в тому, що як за весну, так і за рік, найбільше подорожчав борщовий набір.

За рік ціна на капусту підскочила на 43,1%, картопля - на 78%, морква - на 12%, буряк - на 62,3%, цибуля - на 146%, за весну капуста подорожчала на 37,7%, картопля - на 80,75%, морква - на 91,77%, а буряк - на 107,93%. Найдорожчою стравою залишається український борщ - 10,11 грн, - який три місяці тому можна було приготувати на 1 грн (або на на 9,7%) дешевше. Ще одна традиційна страва - вареники - виросла в ціні за весну на 8,5%, тепер вони коштують майже 7 грн. Серед інгредієнтів, крім картоплі, також подорожчали борошно (+ 10,4%) і гриби (+ 1,5%).

Подешевшало

А ось вартість салату зі свіжих овочів радує. Нині порція вітамінів обійдеться 9,75 грн - це на 34% нижче, ніж в кінці зими. Перш за все через зниження ціни на огірки та помідори, які зараз обходяться в 24 грн/кг і 37 грн/кг. Але, в порівнянні з минулим роком, ціна страви на 7% вища: в річній динаміці огірки подорожчали на 54,4%, помідори - на 29%, вартість зелені знизилася на 21%. Є тенденція до зниження ціни на соняшникову олію, яку рік тому купували за 36,95 грн, взимку - за 35,2 грн, а зараз - за 33,93 грн (-8,2%). Дешевшають і яйця: на кінець травня за десяток віддавали 22,4 грн, що на 15,4% менше, в порівнянні з кінцем лютого, і на 34% нижче, ніж рік тому. Це пов'язано із загальним зростанням виробництва, до якого додається ще сезонність.

Прогноз експертів

За оцінками Онищенко, ціни на борщовий набір торішнього врожаю близькі до мінімуму, адже масово продають свіжі тепличні овочі. Трохи ще знизиться ціна яєць, а ось сподіватися, що подешевшають м'ясо і молокопродукти, годі й говорити.

Як повідомляв "Апостроф", журналісти підрахували, у скільки обійдеться харчування під час відпустки на Азовському морі.