RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чому переговори України з МВФ не увінчалися успіхом: названо головні причини

Експерти вважають, що невдача переговорів з Міжнародним валютним фондом пов'язана з ситуацією навколо спроб денаціоналізувати "ПриватБанк".

Таке припущення висловили "Апострофу" інформовані джерела.

Представників МВФ насторожують спроби нової української влади знайти компроміс з колишнім співвласником банку Ігорем Коломойським, який має намір повернути контроль над "ПриватБанком" або отримати за нього грошову компенсацію в розмірі 2 мільярдів доларів.

Саме під час перебування місії МВФ в Україні Господарський суд Києва почав розглядати позов Коломойського про законність націоналізації банку в 2016 році.

Крім того, прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив про те, що уряд шукає "компроміс" щодо "ПриватБанку" з його колишніми власниками.

"Усе впирається в те, чи зможе українська влада і особисто президент зробити щось, щоб розвіяти сумніви, що не буде ніяких компромісів з Коломойським", - сказав "Апострофу" фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса.

Ще одна причина невдалих переговорів - можлива втрата незалежності Національного банку України (НБУ) в разі, якщо президент змінить главу регулятора.

"Глава місії МВФ, по-моєму, мав чітку риторику, в якій ясно було вказано, що НБУ повинен залишатися незалежним", - сказав ще один співрозмовник "Апострофа", який побажав залишитися неназваним.

Ближче до кінця року місія МВФ може повернутися в Україну для продовження переговорів. Але розраховувати на продовження співпраці з фондом можна лише в тому випадку, якщо будуть вирішені питання "ПриватБанку" та незалежності НБУ.

Читайте більше в матеріалі "Апострофа": Чи буде дефолт: Україна зайшла в глухий кут у переговорах щодо життєво-важливого кредиту.