RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Від чого залежить тариф на доставку газу в різних областях: названо ключові фактори

Експерти назвали фактори, які впливають на тарифоутворення, що стосується постачання газу в різні області України, та відповіли на питання, з чим насправді пов'язаний розкид в ціні в залежності від регіону.

Своєю думкою з цього приводу вони поділилися в матеріалі "Апострофа".

Як відомо, раніше НКРЕКП встановила тарифи, які відрізняються від регіону до регіону. Так, якщо в Києві він становить 28 копійок (без ПДВ) за 1 кубометр на місяць, то в Київській області - 78 копійок (без ПДВ), тобто майже утричі вище, ніж в столиці. Схожа ситуація в Харкові і області - для обласного центру тариф становить 30 копійок (без ПДВ), для області - 1,03 гривні (без ПДВ).

Без урахування Криму і Севастополя, які з 2014 року внаслідок російської агресії не контролюються українськими властями, в країні є 25 регіонів - 24 області плюс Київ. Однак тарифи на доставку газу встановлені для 44 регіональних компаній - операторів газорозподільної мережі (ГРМ). Це пов'язано з тим, що в деяких областях газопостачанням займаються кілька таких компаній. Так, в Харківській, Донецькій, Запорізькій, Черкаській, Житомирській, Івано-Франківській та Хмельницькій областях їх по дві, у Львівській, Тернопільській та Дніпропетровській - по три, а в Полтавській і Вінницькій - по чотири. І тарифи для операторів ГРМ відрізняються, зокрема всередині одного регіону, як це видно на прикладі Харківської області, в кілька разів.

Є серед цих компаній і абсолютні рекордсмени з точки зору розміру тарифу. Це - ТОВ "Газпостачсервіс", яке обслуговує частину Вінницької області (1,92 гривні без ПДВ за 1 кубометр газу) і ТОВ "Спектргаз", яке працює у Львівській області (1,99 гривні без ПДВ за 1 кубометр газу).

З чим пов'язаний такий розкид цін? "Там дуже багато чинників - тип підключення, наявність інфраструктури, втрати (під час транспортування), кількість працівників тощо", - сказав в коментарі "Апострофу" старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква.

Крім того, за словами координатора житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі "Опора", Тетяни Бойко, ціна на розподіл залежить і від протяжності мереж, технологічних втрат, кількості абонентів, чисельності працівників, наявності лічильників.

Таким чином, якщо зовсім грубо - чим менше населений пункт, і чим далі він знаходиться від магістральних газопроводів, тим вище тариф на його постачання споживачам.

Але в цьому випадку незрозуміло, чому жителі багатоповерхівок, наприклад, в Ірпені, який знаходиться всього лише в 8 кілометрах від Києва, і де забудова така ж щільна як в столиці, повинні платити втричі більше, ніж кияни?

Очевидно, що тариф береться як середній по регіону, відзначає виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк.

Чи справедливо це? Навряд чи. У розмові з "Апострофом" Святослав Павлюк зазначив, що розрахунки операторів газотранспортних мереж, які лягають в основу тарифоутворення, викликають питання: "Є моменти, які не пояснюються, і я не сказав би, що їх прозоро встановлено".

Тому з усім цим необхідно дуже ретельно і професійно розбиратися, без емоцій і популізму. "Верифікація (надаються) цифр - предмет дуже глибокого, спокійного і професійного аналізу", - зазначив експерт.

Але тут виникає питання довіри (або недовіри), перш за все, до самого регулятору, а тут є великі сумніви.

Детальніше про цю ситуацію, читайте в матеріалі "Апострофа": Газ дешевше, а платимо багато: чому українцям дорого обходиться постачання блакитного палива.