RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Росія дедалі ближче до дефолту: США відрізають агресора від ринків капіталу

Міністр фінансів США Джанет Йеллен дала зрозуміти, що офіційні особи США покладуть край скасуванню західних санкцій, які дозволили Росії продовжувати виплати за своїм боргом і уникнути дефолту.

Про це повідомляє американський телеканал CNN.

Виступаючи на прес-конференції в Німеччині, Йєллен сказала, що "розумно можливо" очікувати, що термін дії ліцензії спливе 25 травня.

"Остаточне рішення щодо цього питання не ухвалене. Але я думаю, що це навряд чи триватиме", - сказала Йеллен.

Такий крок фактично б заблокував Росію від виплат американським власникам облігацій, підвищивши ризик дефолту. Росія не оголошувала дефолт за своїм зовнішнім обов'язком з часів більшовицької революції понад сто років тому.

Санкції США, запроваджені після вторгнення Росії в Україну, забороняють транзакції із центральним банком Росії, міністерством фінансів та фондом національного добробуту. Проте Міністерство фінансів видало ліцензію, яка дає змогу проводити операції, пов'язані з виплатами за боргами.

"Коли ми вперше ввели санкції щодо Росії, ми зробили виняток, який дав би період часу для впорядкованого переходу і для інвесторів, щоб вони могли продавати цінні папери, - сказала Йеллен. - І очікувалося, що це буде обмежено в часі".

Йеллен дала зрозуміти, що вона не занепокоєна потенційним побічним ефектом, спричиненим припиненням дії ліцензії.

"Росія зараз не здатна позичати на світових фінансових ринках. У неї нема доступу до ринків капіталу , - сказала Йеллен. - Якщо Росія не може знайти законний спосіб здійснення цих платежів, і вони технічно оголошують дефолт за своїми боргами, я не думаю, що це дійсно є істотною зміною ситуації в Росії. Вони вже відрізані від світових ринків капіталу, і це триматиме".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що США готують для РФ жорсткий сценарій за зовнішнім боргом.