RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Транспорт та зв'язок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

В Україні подорожчає таксі: ринок перевезень виведуть із "тіні"

У зв'язку з великим попитом на заробіток у сфері таксі з початку пандемії та активним впровадженням касових апаратів для підприємців, уже найближчим часом таксистів планують зобов'язати встановлювати програмний РРО. Таким чином, таксисти почнуть платити податки, а ціни на їхні послуги зростуть.

Про це розповів голова податкового комітету ВРУ Данило Гетьманцев, повідомляють "Українські новини".

Так, у Верховній Раді розробили та подали на розгляд законопроект, який передбачає обов'язкове впровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) для українських таксистів.

Нововведення мало бути запроваджено ще восени минулого року, проте на сьогоднішній день воно перебуває на стадії узгодження з Міністерством інфраструктури.

За словами Гетьманцева, його зареєструють уже цього місяця.

"Я вірив, що законопроект буде внесений восени, не вдалося. Думаю, що вже в січні ми його побачимо. Я досить жорстко вимагаю, щоб він з'явився", - заявив нардеп.

За приблизними підрахунками експертів у столиці працює близько 20 тисяч таксистів. З них половина - займається цим професійно, інші - іноді підробляють.

"Справді є проблема: більша частина всіх перевезень таксі знаходиться в тіні, нові робочі місця не створюються, не сплачуються податки, не завжди якість таких послуг та безпека пасажирів на потрібному рівні" , - розповів заступник міністра інфраструктури Дмитро Роменський.

Розмови про те, щоб вивести сферу таксі "з тіні", ведуться вже протягом кількох років. Ситуацію мав виправити законопроект №3107, поданий на розгляд до Ради ще у 2016 році, але так і не ухвалений.

Він передбачав зниження вартості ліцензії для таксистів до 10% від її нинішньої вартості (до 150 грн) та легалізацію тих людей, які працюють у тіні за договором з інформаційно-диспетчерськими службами, зокрема через мобільні програми. Особи, які заробляють, підвозячи пасажирів на своєму авто, повинні сплачувати лише податок з отриманого доходу або єдиний податок за простою та зручною процедурою.

Раніше ми писали, що в Києві різко злетіли ціни на таксі.