RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Тоді звалася Фундуклеївська: архівні фото вулиці Богдана Хмельницького в Києві

У мережі унікальні архівні фото однієї з центральних артерій Києва - вулиці Богдана Хмельницького, яка у XIX столітті мала назву - Фундуклеївська.

Історичні фото оприлюднені на сторінці "Спрага: в Києві цікаво" у соціальній мережі Facebook.

Читайте також: Унікальні розписи залишилися лише на фото: як виглядав Успенський собор у Києві в день вибуху, фото

"Вулиця Богдана Хмельницького пролягає від Хрещатика до вулиці Олеся Гончара. Запроектована у 1837 році під назвою Кадетська, оскільки існував проект будівництва тут будівлі Київського Володимирського кадетського корпусу", - йдеться у повідомленні.

У середині XIX століття, після поділу вулиць на розряди та віднесення вулиці Кадетської до 1-го (вищого) розряду, було докорінно змінено її забудову - знесено дерев'яні одноповерхівки та збудовані кам'яні будинки. Тоді ж було збудовано дві будівлі, які досі прикрашають вулицю - це будинок жіночої гімназії, відкритий у колишніх власних будинках І.Фундуклея та будівля анатомічного театру, збудована у 1851-1853 роках. за проектом архітектора А.Беретті. У 1869 р. на честь київського губернатора Івана Фундуклея, який зробив вагомий внесок у дослідження історії міста та його розвиток, вулиця була названа Фундуклеївською.

"Основна забудова вулиці здійснена у ХІХ – ХХ ст. Серед найзначніших споруд цього часу - будівлі театру Бергоньє та Колегії Павла Галагана, Ольгинської гімназії та готелю "Ермітаж", - зазначає автор.

У 1892 р. тут було відкрито одну з перших ліній київського трамвая, тоді ж вулицю було вимощено бруківкою. З березня 1919 р. називалася вулиця Леніна. Під час німецької окупації міста 1942-1943 років. - Teaтерштрассе, тобто - Театральна. Сучасна назва на честь гетьмана Богдана Хмельницького - з 1992р.

"За часів СРСР забудова вулиці майже не змінилася - лише було знесено кілька будівель для будівництва інституту "Київпроект". Наразі вулиця Богдана Хмельницького - одна з основних центральних, завдяки привабливій та цікавій забудові привертає увагу киян та гостей міста", - наголошується у повідомленні.

Раніше "Апостроф" розповідав, як виглядала Володимирська вулиця на початку XX століття.

  • Вас також може зацікавити:

Парадна брама стародавнього Києва: як виглядали Золоті ворота в 19 і 20 століттях

Театри, готелі та навіть цирк: як виглядав Хрещатик до підриву радянською владою, архівні фото

Як виглядало урочище Гончарі в центрі Києва у ХІХ-ХХ століттях: історичні фото