RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Нічого запропонувати партнерам: в Україні пояснили втрату інтересу до Порошенка на Заході

Втрата інтересу до виступу президента України Петра Порошенка на конференції з безпеки в Мюнхені ймовірно пов'язана з тим, що від нього останнім часом не звучать конструктивні повідомлення.

Про це "Апострофу" розповів керівник політичних програм Українського інституту майбутнього" Юрій Романенко.

"Те, що [президент Петро] Порошенко виступив перед напівпорожнім залом, – це насамперед провал апарату, який готував зустріч. По-перше, можна було здогадатися, що якщо глава МВФ Крістін Лагард виступає десь паралельно, то підуть переважно на Лагард, а не на Порошенка. По-друге, очевидною є криза жанру, тому що Петро Олексійович не відтворює якихось нових меседжів", - говорить Романенко.

Він зазначає, що українські політики по суті і не можуть запропонувати нічого іншого, так як реформи в Україні гальмуються і країна не вийшла на новий рівень.

"Як наслідок, є постійне тасування цієї заяложеної колоди: Росія – агресор; ми – передовий форпост захисту демократії; давайте оголосимо хрестовий похід проти Росії; санкції; ми за миротворчу місію на Донбасі – ось якось так. І десь там, рефреном, скромна згадка, що якісь реформи йдуть", - пояснює Романенко.

За словами політексперта, офіційному Києву нічого запропонувати своїм західним партнерам.

"Будь-які консультативні ініціативи з нашого боку, які можуть народити у владі або в суспільстві, ніхто не буде виконувати. Фактично вироблення формату передане на рівень США-Росія", - зазначає Романенко.

Також він припускає, що неявка німецької делегації на зустріч в "нормандському форматі" може бути пов'язаний з тим, що переговори по Донбасу фактично ведуть тільки США і РФ.

"І тут не тільки Україна пасе задніх, але і Франція з Німеччиною, що, до речі, прозвучало в одному зі "зливів" (мова йде про інформацію, отриману "Апострофом" від співрозмовника в дипломатичних колах Євросоюзу): одне з дипломатичних джерел сказало, що Париж і Берлін дуже незадоволені, що [представник США Курт] Волкер і [помічник президента Росії Владислав] Сурков, Держдеп і Кремль, відсунули їх від переговорного процесу щодо Донбасу. До речі, з цим і пов'язаний демарш німців. Або ж у них дійсно були якісь обставини, що їхня делегація не приїхала в Мюнхен, і в результаті зірвалася зустріч у "нормандському форматі", - говорить Романенко.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі" - В Порошенка криза жанру, а долю Донбасу вирішують дві країни.