RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Війна на Донбасі: стало відомо про важливу зміну

Об'єднаний оперативний штаб Збройних сил України, що з'явився після набуття чинності закону про деокупацію Донбасу, буде включати в себе офіцерів, які будуть знаходиться на сході країни на постійній основі, а не всього лише кілька місяців по відрядженнях, як було раніше.

Про це в коментарі для "Апострофа" розповів військовий експерт Олег Стариков.

"Взагалі-то такий штаб вже був. Але тепер він стане юридичною особою, буде існувати на постійній основі, і офіцери штабу будуть перебувати там на постійній основі, а не приїжджати у відрядження на 3-4 місяці, як було раніше, або навіть на пару днів, щоб потім отримати статус учасника бойових дій. Тепер цього бути не повинно", - сказав експерт.

У свою чергу, волонтер Мирослав Гай говорить, що військовослужбовці отримають більше повноважень та юридичних прав в зоні конфлікту.

"Наприклад, раніше, щоб зайняти той чи інший об'єкт в "сірій зоні" або на "нулі", потрібно було погоджувати свої дії з військово-цивільними адміністраціями і цивільними особами. Якщо цього не робили, могли початися юридичні проблеми", - пояснює волонтер.

А екс-міністр оборони Анатолій Гриценко вказав на важливий юридичний аспект у створенні зазначеного оперативного штабу.

"Незважаючи на те, що була АТО, російської агресії протистояли ЗСУ, хоча формально був інший статус, який не передбачав проведення таких дій більш рішуче. В результаті ми маємо судові позови до нашим бійцям і офіцерам. Тепер їх тягають по судах через те, що в свій час не ввели режим воєнного часу", - підкреслив Гриценко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Кінець АТО: як тепер Україна воюватиме на Донбасі