RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Підтримка важлива, але є своя внутрішня кухня: в Україні розповіли про відносини Банкової із Заходом

Адміністрація президента України напередодні виборів все менше зважає на думку країн Заходу в справі керівника САП Назара Холодницького.

Про це розповів "Апострофу" політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

"НАБУ і САП – це дітища Євросоюзу та США. Вони дійсно дуже боляче реагують на те, що відбувається, оскільки це певний важіль тиску і гарантії повернення інвестицій, які були зроблені для контролю над українською владою. Вони незадоволені тим, що відбувається, і опинилися між двох вогнів. Вони певним чином ще підтримують Холодницького, а також підтримують Ситника. І зараз підтримати якусь одну з цих сторін буде не комільфо, тому що вони надавали підтримку обом", - розповів політичний експерт.

У той же час, Банкова вважає, що Холодницький не впорався з завданнями утримання НАБУ в рамках і непорушення кримінальних справ проти наближених до АП осіб.

"Зараз ми бачимо, що Банкова не дуже зважає на думку наших західних партнерів з низки питань, в тому числі критично висловлюючись в бік МВФ, чого раніше не відбувалося. Це теж є певним сигналом, що вони зараз більше думають про перевибори. Підтримка Заходу важлива, але є своя внутрішня кухня, про яку не слід забувати. Хоча ще пару років тому було б важко уявити собі таку ситуацію, а сьогодні вона є", - зауважив Петренко.

"Також потрібно розуміти, що як тільки Луценко заговорив про прослуховування глави САП, то повинно було бути прийняте рішення, щоб Холодницький пішов самостійно. А поштовхом до ситуації, що сталася, фактично була ввічлива відмова Луценку в його поїздці у США. Мовляв, якщо не хочете розмовляти, то ми дамо публічний розголос всій цій справі і пустимо її далі. І це дуже сумнівна дія", - додав він.

Політичний експерт також зазначив, що на сьогоднішній день можна спостерігати реальний наступ на антикорупційні органи, - не дивлячись на зміну керівника НАЗК, агентство практично себе дискредитувало, у той час як САП і НАБУ фактично знаходяться на межі зникнення.

"Адже після того, як "з'їдять" Холодницького, то займуться Ситником. Є кримінальна справа проти Ситника, порушена ще у травні 2017 року за фактом одержання неправомірної вигоди ще під час його роботи в прокуратурі Київської області. Цій справі можуть дати хід, а це вже дискредитація. І це може відвернути наших західних партнерів від підтримки Ситника. Ми також повинні не забувати, що й посол США в Україні досить лояльно ставилася і до Холодницького, і до Ситника, говорячи про їх політичну кар'єру", - резюмував Петренко.

Більше про скандал навколо Холодницького і його наслідки читайте в колонці Петренка на "Апострофі" - Банкова йде в наступ: на Україну чекають гучні відставки.