RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Чи може Україна на практиці повернути собі ядерну зброю: озвучено чітку відповідь

Незважаючи на те, що теоретично Україна має в своєму розпорядженні технології, необхідні для створення ядерної зброї, здійснити це на практиці майже неможливо.

Про це пише військовий оглядач і журналіст Денис Попович у статті для "Київського експресу".

На території України видобувається уран, є атомна енергетика і виробництво міжконтинентальних ракет. Однак вести мову про створення стратегічних ядерних сил, на думку експерта, для України практично неможливо.

"Існує загальноприйнятий міжнародний термін - ядерна тріада. Він позначає стратегічні збройні сили держави, розділені на сухопутні, повітряні та морські компоненти. Сухопутний компонент є головною ударною силою стратегічних ядерних сил. Він передбачає наявність міжконтинентальних балістичних ракет (МБР), які запускаються з шахтних пускових установок (ШПУ). І якщо Україна, в принципі, може будувати свої МБР, то будівництво ШПУ неможливо буде приховати жодним чином", - відзначає Попович.

Що стосується двох інших компонентів, то тут для України ситуація ще складніша.

"Повітряний компонент передбачає наявність стратегічних бомбардувальників-ракетоносців. Після розпаду СРСР Україні дісталося 44 такі машини, серед них надзвукові Ту-160 і турбогвинтові Ту-95МС. Але, як уже було зазначено вище, Україна попрощалася зі своєю дальньою бомбардувальною авіацією. Зокрема, 11 бомбардувальників Ту-160 і Ту-95МС у 2000 році були передані Росії в рахунок сплати боргів за газ, інші ж утилізовані або стали частиною експозиції Полтавського музею авіації. Виготовляти такі літаки Україна не в змозі, а налагодити кооперацію з Росією, зі зрозумілих причин, неможливо. Таким чином повітряний компонент ядерної тріади у випадку з Україною "випадає". Те ж саме можна сказати і щодо морського компонента, який передбачає розміщення ядерних ракет на атомних підводних човнах. Україна не виробляє підводні човни , а експлуатація атомних субмарин в межах Чорного моря не має практичного сенсу", - пояснює військовий оглядач.

Тому, робить висновок Попович, відновлення українських стратегічних ядерних сил - практично нездійсненне завдання. Окремо експерт згадує про те, що при спробі створення ядерної зброї Україна втратить будь-яку підтримку з боку західних партнерів і перетвориться в країну-ізгоя. А про те, щоб зробити це непомітно для міжнародної спільноти - не варто і говорити.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", на сьогоднішній день загальна кількість одиниць ядерної зброї в світі скорочується, але всі без винятку ядерні держави займаються його модернізацією.