RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Крим в обмін на "чорну яму": в Росії спрогнозували обачливий хід Путіна

Вирішивши проблему спірних Курильських островів, президент Росії Володимир Путін тим самим намагається зняти з порядку денного питання Далекого Сходу, який "швидко опускається в чорну яму".

Таку думку в колонці на "Апострофі" висловив російський політолог Дмитро Орєшкін.

"Відповідно, якщо віддати ці чотири острови, можна буде отримувати японське фінансування на розвиток територій. Виходить зрозумілий конфлікт: з одного боку, радянське населення, виховане в традиції "ворогу не віддамо ні п'яді", а з іншого, інтереси регіонального розвитку, причому хворобливі, тому що Далекий Схід досить швидко опускається в чорну яму", - упевнений він.

При цьому, за його словами, зрозуміло, що навіть в термінах Володимира Путіна далекосхідна територія має дуже високу ціну - військову.

"Там Тихий океан, Китай, Японія, Сполучені Штати через Берингову протоку. Далекий Схід треба обов'язково утримувати під контролем, тримати там населення, військових, техніку, інфраструктуру, щоб мати можливість підтягнути війська. Це предмет невдаваної турботи Кремля. І все одно ця територія провальна, бо не вистачає грошей, щоб туди вкладати", - додає політолог.

За словами Орєшкіна, Кремль дуже переживає з приводу Китаю, різко посилює геополітичну впливовість.

"Японія у військовому відношенні не так страхітлива, як Китай, зате у неї багато грошей. І було б дуже добре, якби вона інвестувала в Далекий Схід свої капітали. Для цього є одна перешкода: Японія вважає, що чотири острови Курильської гряди у неї відняли незаконно. Ці острови були японськими завжди: там жили японські люди, там були японські землі. І це дуже болісно сприймається в Японії", - додає експерт.

Детальніше про це, читайте в матеріалі "Апострофа": Готовий віддавати території: Путін задумав неприємний обмін для України.