RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Соціолог озвучила сумний прогноз по населенню України в 2030 році

Чисельність працездатного населення України у віці від 20 до 64 років до 2030 року зменшиться на три мільйони людей.

Про це розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова, передає "ZN.ua".

"Останній прогноз нашого інституту тільки що мені роздрукували до 2030 року. Ми взяли реальний вік, який беруть і в Євросоюзі — 20-64 роки, коли до 20 вони вчаться, а після 60 ще перше п'ятиріччя люди працюють, якщо це не важка фізична праця. Чисельність населення цього віку зменшиться з 26,9 млн до 24 млн. І це, щоб ми не робили з народжуваністю і смертністю — ця цифра вже не зміниться", — сказала Лібанова.

За прогнозами інституту, до 2031 року населення в Україні скоротиться до 39,5 млн осіб. При цьому, за словами експерта, через брак робочих кадрів роботодавці забили тривогу, підписавши меморандум, в якому першим пунктом стоїть "зупинити депопуляцію та міграцію".

"Я пояснила, що зупинити це неможливо. Але, разом з тим, якщо вже українські роботодавці, які два роки тому питання нестачі робочої сили взагалі не розглядали, занепокоїлися... Вони вважали, що це торкнеться будь-кого, але не українського бізнесу. Два роки минуло — вже порозумнішали. І те, що європейські країни одна за одною відкривають свої ринки праці для населення з третіх країн, не з Євросоюзу, вони це роблять не для нас, вони це роблять для себе. Тобто у них немає кому працювати", — сказала експерт.

Нагадаємо, докладніше про демографічну ситуацію в Україні читайте в інтерв'ю "Апострофа" з соціологом Еллою Лібановою: Європа відкриває кордони для українців не заради наших інтересів - директор Інституту демографії.