RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Новий прорив в Керченській протоці: Україні дали пораду і пояснили, чого чекати від Кремля

Якщо Україна домовиться з іноземними представниками про спільний прохід по Керченській протоці, потрібно врахувати, що РФ буде готова захопити в полон ще й спостерігачів ООН або ОБСЄ.

Таку думку в ефірі телеканалу ZIK висловив постійний представник президента в Криму в 2017-2018 роках Борис Бабін.

Він наголосив, що судно обов'язково повинно йти під українським прапором.

"Далі виникає питання присутності на ньому, власне, місії і якою вона буде. Якщо мова йде про Моніторингової місії ОСБЕ або ООН, є відповідні питання щодо можливості перебування на збройному кораблі, який відноситься до МВС або Держприкордонслужби. Якщо ж там будуть представники НАТО або окремих держав, постає питання про їх неупередженості для міжнародного співтовариства", - розповів Бабін.

Експерт також нагадав, що Госрибагенство офіційно підтвердило, що за сприяння МЗС все ж був підписаний протокол черговий україно-російської комісії з рибальства на Азовському морі.

"Ми почули, що гарантії незаконного вилову, які вимагали росіяни, відображені в цьому протоколі. Загалом, з огляду на всю цю рибальське переговорну лінію як в Азові, так і в Керченській протоці, виникає питання щодо відповідності нашої позиції в сфері безпеки, оборони і, зокрема, безпечного проходу через Керченську протоку, який пропонуємо міжнародним організаціям", - зазначив він.

Таким чином, за його словами, Україна, з одного боку, підписує з росіянами угоди про "дружньому і братському використанні морських ресурсів", а з іншого - закликає міжнародні місії.

Крім того, Бабін зазначив, що якщо домовленості з міжнародними організаціями про другому проході через протоку таки вдасться досягти, про нього ніхто не публічно не заявить до старту операції.

На його думку, РФ буде готова вдаватися до подібних провокацій і навіть захопити в полон іноземних спостерігачів.

"Вона може це зробити. Чому ні? Було б дивно очікувати від неї, що ні захопить наші суду. Тому зараз дуже дивно очікувати, що ні захопить іноземних спостерігачів", - наголосив екс-постпред президента.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у Путіна заявили про нову "провокацію" України в Керченській протоці.