RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

В Atlantic Council назвали головні досягнення і провали команди Зеленського

В аналітичному центрі Atlantic Council оцінили останні кроки і заяви президента України Володимира Зеленського та його команди, вказавши на сильні і слабкі сторони нової української влади.

Відповідний матеріал опубліковано на сайті центру.

Серед позитивних моментів зазначено обрання Олексія Гончарука, який раніше займався поліпшенням ділового клімату країни, прем'єр-міністром, а також багатообіцяючі заяви про зростання економіки і створення нових робочих місць.

Оптимізм на Заході викликали плани нової влади очистити митницю, приватизувати державні компанії, виправити Податковий і Трудовий кодекси, легалізувати продаж сільгоспугідь.

"Багато що змінилося на минулому тижні. По-перше, публічно з'явився олігарх Ігор Коломойський. По-друге, президентська адміністрація почала проштовхувати некоректні законопроекти через контрольований нею парламент і прийняла ряд рішень, які можуть означати тільки одне: Зеленський консолідує владу. Україна швидко переключається на президентську республіку з парламентсько-президентської системи, яку передбачає її Конституція. І найгірше те, що його мало що може зупинити", - йдеться в матеріалі

Відзначається, що зустріч Зеленського з Коломойським відбулася за день до того, як представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) прибули до Києва. При цьому МВФ наполягає на тому, щоб "ПриватБанк" залишився націоналізованим, а олігарх бореться з усіх сил, щоб повернути його.

Ще одним тривожним сигналом є ситуація навколо екс-глави Національного банку України Валерія Гонтаревої, яка спочатку потрапила в аварію, а після невідомі спалили машину її сина і будинок.

Провалом нової влади є те, що Зеленський підтримує видимість боротьби з олігархами, але насправді ніяких активних дій у цьому напрямку не робить.

Серед досягнень влади називається зняття недоторканності з нардепів, але побоювання викликає занадто швидке прийняття рішень новою Верховною Радою - у парламентаріїв немає часу читати або обговорювати законопроекти. Крім того, в законопроекті про покарання для корупціонерів-чиновників за незаконне збагачення є серйозні недоробки, які не дозволять покарати дійсно винних.

У результаті аналітики підкреслюють, що у України є відмінний шанс змінити ситуацію: стати справжньою західною країною, куди хочуть прийти інвестори, і вирішити проблему "витоку мізків", але швидке прийняття законів, переважання швидкості над якістю і змістом - не найкращий спосіб це зробити.

Читайте також матеріал "Апострофа": Путін бачить у Зеленському унікальну можливість, щоб реалізувати свої цілі в Україні - Андрій Ілларіонов.