RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 квітня

Всі новини

Кого набрав собі Медведчук у помічники в Раді: фото і відео

Член парламентської фракції "Опозиційна платформа - "За життя" Віктор Медведчук взяв собі в помічники у Верховній Раді свого колишнього охоронця Віктора Чорного і представників його охоронної фірми.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Радіо свобода".

"Я сьогодні як депутат не очолюю фірму, яка охороняла або охороняє Віктора Володимировича", - запевнив Чорний.

Він відповів журналістом, що до цього його фірма "Детективна охоронна компанія "Шторм" надавала послуги Медведчуку.

За даними журналістів, саме її представники восени 2017 року напали на знімальну групу "Схем", яка намагалася зафіксувати прямі перельоти Віктора Медведчука в Росію. А навесні 2019 року охоронці Чорного протягом чотирьох годин утримували в лісі журналістів програми "Наші гроші", які намагалися зняти з квадрокоптера територію державних дач поруч з маєтком Медведчука.

Як зазначив Чорний, у фірми змінився директор, але хто він - політик не уточнив. У виданні дізналися, що керівництво "Штормом" взяв на себе один з її співзасновників - Іван Бойченко.

Чорний натомість узяв його до себе помічником, на громадських засадах. Він розповів, що Бойченко полковник поліції і очолював підрозділ по боротьбі з організованою злочинністю.

"Я дуже задоволений, що він погодився бути моїм помічником", - додав Чорний.

За його словами, Бойченко як помічник повинен допомогти йому "побороти корупцію". Тому серед його завдань - збір інформації про неї.

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, у Чорного крім Бойченко 26 помічників. Але сам політик їх згадати не зміг.

"Але я можу вам сказати, що я використовую весь потенціал, помічників, який може використовувати народний депутат", - заявив Чорний.

Так, крім Бойченко серед помічників Чорного є Олег Вознюк. У декларації його цивільної дружини Тетяни Овсюк зазначено: він - співробітник "Шторма". У 2017 році заробив в компанії майже 13 500 гривень "гонорарів та інших виплат", а в 2018 році - 3 500 гривень. Ще майже 12 000 гривень гонорарів в 2018 році дала йому робота в "захисних порядках" і трохи більше 4 тисяч - в "Охоронній компанії "Гарант охорони".

Першу очолює Юрій Мельниченко, другу - Володимир Ушаков.

Обидва, як і сам Вознюк, згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, є помічниками депутата Чорного.

Чорний не згадав Вознюка, що той є його помічником. В цілому він уникав відповіді на питання журналістів про його помічників. Але потім зазначив, що їх близько п'яти - екс-співробітники МВС і СБУ.

Відомо, що одна з двох помічників, яка працює у депутата Чорного на платній основі, - це Наталя Ілларіонова. Її Чорний також не відразу згадав

Ілларіонова закінчила Київський національний університет технологій та дизайну. Сама вона позиціонує себе як художницю і модельєра. Має власне ательє в центрі Києва, шиє одяг на замовлення. А ще розписує аксесуари з шовку.

Зараз помічниця Чорного запевнила, що залишила свою справу заради політики. Свої послуги запропонувала Чорному сама, так як давно його знає. Її зарплата становить 17 тисяч гривень.

"Документообіг. Це супровід депутата там у відрядженнях. По пресі, якщо якісь питання, я його супроводжую", - розповіла вона про свої обов'язки як помічниці народного депутата.

Чорний зазначив, що Ілларіонова дружина його товариша, з яким він працював кілька років. Журналісти дізналися, що чоловік, про який він говорить, - ймовірно, колишній багаторічний прес-секретар Віктора Медведчука Михайло Ілларіонов. Людина з точно такими ж даними, як у чоловіка Наталії Ілларіонової, наприклад, працювала в СДПУ (о) і згадувалася в пресі як особистий представник Віктора Медведчука.

Зараз сам Медведчук взяв собі в помічники свого іншого багаторічного прес-секретаря Олега Бабаніна, з яким у Чорного, до слова, теж хороші відносини.

В цілому у депутата Віктора Медведчука 19 помічників, і щонайменше 13 з них, ймовірно, його охоронці.

Наприклад, Олег Ягольник, якого журналісти зустріли безпосередньо в кулуарах Верховної Ради.

Ягольник є молодшим інспектором Управління поліції охорони фізичної безпеки в Києві.

Ще, як мінімум, 12 помічників Віктора Медведчука теж працюють або працювали в цьому елітному підрозділі Національної поліції України. Серед його завдань є, зокрема, охорона фізичних осіб.

Ще один помічник Віктора Медведчука - співзасновник "Шторма" Андрій Мартинов.

Сам депутат "нічого поганого в цьому не бачить". Каже, вибирав його за критеріями "допомоги виконання функцій народного депутата".

На численні запитання журналістів про конкретні функції Мартинова та інших помічників з управління поліції депутат Медведчук так і не відповів.

"Ці люди допомагають мені виконувати обов'язки народного депутата", - сказав Медведчук.

Медведчук і Чорний не єдині депутати, серед помічників яких представники охоронної сфери. Людей із засобами спецзв'язку часто можна побачити в кулуарах парламенту.

Як повідомляв "Апостроф", помічницею 22-й номери в списку партії "Слуга народу" Андрія Холодова стала бізнес-партнерка його дружини Леся Васильченко.